Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, își reconfirmă statutul de proiect-fanion al renașterii rurale autentice în România și chiar în Europa.
Ediția din 2025 se desfășoară sub titlul Cultură pentru Cultură- Cronica unei renașteri rurale autentice” și propune o călătorie simbolică în inima tradițiilor, desfășurată în patru locații emblematice pentru istoria și identitatea județului Alba:
-15 iunie – Cetatea Greavilor din Gârbova
-29 iunie – Castelul Sâncrai
-6 iulie – Poiana cu Salcâmi din Ceru-Băcăinți
-13 iulie – Poiana Călineasa din Gârda de Sus
Proiectul este mult mai mult decât un festival folcloric: este o caravană culturală itinerantă, un model de bune practici în revitalizarea patrimoniului imaterial, cu un profund rol educativ. Nu doar spectacole, ci și cercetare științifică aplicată, documentare de teren și implicarea directă a comunităților locale, într-o formulă integrativă și emoționantă.
Participanții, grupuri și artiști amatori din mediul rural, vor concura la secțiuni precum:
-interpretare vocală și instrumentală tradițională,
-poezie populară,
-dansuri și obiceiuri specifice,
-gastronomie tradițională,
-reconstituirea unor gospodării autentice și meșteșuguri vechi (țesut, olărit, prelucrarea lemnului).
Miza nu este trofeul, ci supraviețuirea culturală, spun organizatorii.
Festivalul se bucură de jurizarea unui colectiv de elită din domeniul patrimoniului cultural:
-Elise Stan, etnomuzicolog,
-Gheorghiță Nicolae, realizator TVR,
-Doina Isfănescu, cercetător la Muzeul Satului,
-Ionuț Fulea, interpret de folclor și co-inițiator al proiectului alături de Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.
Fiecare etapă a concursului se încheie cu un spectacol de gală, susținut de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal, avându-i ca invitați speciali pe interpreții Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută.
„Cultură pentru Cultură nu este doar o sărbătoare – este o lecție de identitate, o cercetare vie, o dovadă că satul românesc încă are ce spune”, subliniază Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.