Românii ar putea plăti prețuri diferite pentru energia electrică în funcție de momentul din zi în care o consumă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține introducerea unui sistem de tarifare orară, menit să încurajeze consumul în perioadele în care energia este mai accesibilă și disponibilă în cantități mari.
Consumul din orele ieftine ar putea fi stimulat
Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a VII-a ediții a conferinței „Energy road – Energie la tine acasă”, organizată de News.ro. Potrivit ministrului, scopul este ca prețurile la energie să reflecte realitatea din rețea: atunci când oferta este mai mare decât cererea, energia să fie mai ieftină pentru populație.
În schimb, în intervalele de vârf – cum ar fi seara – tarifele ar urma să crească, descurajând consumul excesiv.
Contoarele inteligente – cheia pentru aplicarea sistemului
Sebastian Burduja a subliniat că milioane de gospodării din România sunt deja dotate cu contoare inteligente, capabile să măsoare consumul în timp real. Astfel, nu ar fi nevoie de investiții majore pentru a testa noul sistem.
„Avem deja un număr mare de puncte de consum unde pot fi aplicate tarife diferențiate. Este fezabil ca, până la finalul anului, să realizăm un proiect-pilot în acest sens”, a explicat oficialul.
De ce nu s-a implementat până acum?
Ministrul a explicat că, în contextul actualei scheme de compensare și plafonare valabilă până la 1 iulie, o astfel de măsură nu putea fi aplicată. Totuși, după încheierea acestei perioade, autoritățile vor analiza serios posibilitatea introducerii tarifării orare.
„Nu e același lucru să consumi la prânz sau seara. Trebuie să regândim stimulentele astfel încât comportamentul consumatorilor să se alinieze realităților din rețea”, a declarat Burduja.
Pilotarea sistemului – posibilă până la finalul anului
În opinia ministrului, un proiect-pilot ar putea fi lansat în lunile următoare, cu sprijinul distribuitorilor de energie, care s-au arătat deschiși la idee.
„Ne dorim să vedem dacă putem încuraja populația să utilizeze energia în momentele în care aceasta este mai ieftină. Sistemul ar putea aduce beneficii atât consumatorilor, cât și rețelei energetice naționale, contribuind la un consum mai echilibrat și responsabil”, a adăugat ministrul Energiei.