Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi, 29 mai 2025, cu două opinii separate exprimate de judecători, că prevederile care obligă includerea bunurilor și veniturilor soțului/soției și ale copiilor în declarațiile de avere și de interese contravin Constituției. Totodată, CCR a stabilit că este neconstituțional și articolul care reglementează publicarea acestor declarații, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiateinstituției.
Decizia, care este definitivă și obligatorie, nu poate fi contestată.
Raportorul cauzei a fost chiar președintele CCR, Marian Enache, potrivit acelorași surse, iar instanța a admis excepția de neconstituționalitate.
Astfel, a fost declarat neconstituțional art. 3, alin. 2 din Legea privind declarațiile de avere și interese, care prevede că:
- -„(2) Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1.”
Totodată, Curtea a respins ca neconstituțional și art. 12, alin. 6, care stipulează:
- -„Agenția asigură afișarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a Agenției, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, a adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii. Declarațiile de avere și declarațiile de interese se mențin pe pagina de internet a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestuia și se arhivează potrivit legii.”
Hotărârea vine pe fondul unui apel adresat de șase organizații civice, care au cerut CCR să respecte principiile statului de drept și să mențină transparența în privința averilor demnitarilor. Acestea au subliniat că toate standardele internaționale în domeniul integrității publice recomandă un sistem de declarații de avere publice și clare.
Declarațiile de avere au fost introduse în legislația românească în anul 1996, prin Legea nr. 115/1996, dar sistemul de control efectiv a fost consolidat după 2003, odată cu presiunile exercitate în contextul aderării României la Uniunea Europeană. Un pas decisiv a fost adoptarea Legii nr. 161/2003, care a extins semnificativ categoriile de persoane obligate să completeze astfel de declarații, impunând și publicarea lor.
În 2007, prin Legea nr. 144, a fost înființată Agenția Națională de Integritate, cu atribuții clare în verificarea acestor declarații.