duminică, aprilie 20, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Sacrificarea mieilor înainte de Paște: Reguli stricte și abatoare autorizate în Alba

Crescătorii de ovine din județul Alba au la dispoziție cinci abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Deși centrele temporare de sacrificare nu sunt încă autorizate, fermierii pot valorifica mieii în unități care respectă normele stricte de igienă și siguranță alimentară. DSVSA Alba precizează că autorizarea unor locații temporare va fi posibilă doar dacă există solicitări oficiale și dacă sunt îndeplinite toate cerințele privind protecția animalelor și siguranța alimentelor.

La nivelul județului Alba, există cinci abatoare autorizate sanitar veterinar unde pot fi sacrificați miei: TransEuro SRL Ighiu, ACA Cugir, Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, Montana Popa SRL – Blaj și Ovin Prest Carn SRL – Mesentea din Galda de Jos.

Carnea obținută din aceste abatoare ajunge ulterior în unități înregistrate sanitar veterinar, cum ar fi magazine, supermarketuri, hipermarketuri și carmangerii. Astfel, în urma sacrificării mieilor în abatoare nu au de câștigat doar fermierii, ci și consumatorii, care pot achiziționa produse locale, obținute cu respectarea cerințelor de igienă și siguranță alimentară.

În mod tradițional, acolo unde situația o impune, pot fi organizate centre amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale. În județul Alba, chiar și în lipsa autorizării centrelor temporare, există abatoare care au capacitatea necesară ca fermierii să își valorifice munca, iar consumatorii au posibilitatea să achiziționeze carcase de carne de miel, prin intermediul unităților de vânzare cu amănuntul.

Centrele temporare de sacrificare a mieilor trebuie să respecte o serie de cerințe generale și specifice pe domeniul sănătății și protecției animalelor. De asemenea, acestea vor fi autorizate de DSVSA Alba doar dacă vor exista solicitări scrise din partea primăriilor ori din partea asociațiilor profesionale și crescătorilor sau proprietarilor de animale pentru organizarea unor asemenea locații, numai în situația în care, în aceste locuri, se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare și protecție a animalelor, precum și de gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU). De asemenea, pentru autorizarea centrelor, e necesară deținerea de asomatoare electrice pentru specia ovine.

Cerințele generale

  • În timpul uciderii animalelor şi al operaţiunilor aferente, acestea sunt ferite de durere, chin sau suferinţă evitabile.
    Operatorii economici adoptă măsurile necesare pentru a garanta, în special, că animalele:
  • Beneficiază de confort fizic şi de protecţie prin menţinerea curăţeniei, în condiţii termice adecvate şi prin evitarea căderilor şi alunecărilor;
  • Sunt protejate de leziuni;
  • Nu suferă din cauza unei privări prelungite de hrană sau de apă;
  • O persoană nu poate transporta animale sau încredinţa animale în vederea transportului în condiţii care le pot provoca răni sau suferinţe inutile.
    În prealabil, transportatorii trebuie să respecte următoarele condiţii:
  • Au fost luate toate măsurile necesare pentru a reduce durata călătoriei şi a satisface nevoile animalelor în timpul călătoriei;
  • Animalele se află într-o stare bună pentru a fi transportate;
  • Mijloacele de transport și echipamentele de încărcare sunt proiectate, construite, întreţinute şi utilizate astfel încât să se evite rănirea şi suferinţa animalelor şi să se asigure siguranţa acestora;
  • Personalul însărcinat cu manipularea animalelor are pregătirea sau competenţa necesară în acest sens şi îşi îndeplinesc atribuţiile fără a face uz de violenţă sau orice alte metode care pot provoca panică, răni sau suferinţă inutilă animalelor;
  • Condiţiile de bunăstare a animalelor sunt verificate în mod regulat pe durata transportului şi menţinute la un nivel corespunzător;
  • La intervale de timp corespunzătoare, animalelor li se asigură apă, hrană şi repaus într-o cantitate şi de o calitate adecvată speciei şi taliei acestora.

Decizia privind organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ (care prestează aceste servicii) și oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune, ținând cont de următoarele aspecte:

  • distanțele mari față de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare
  • numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate
  • asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles