Institutul Național al Patrimoniului a transmis joi, 12 decembrie 2024, vestea aprobării pentru finanțarea solicitată de Primăria Alba Iulia, care vizează realizarea lucrărilor de consolidare, conservare și restaurare a componentelor artistice din piatră la patru dintre porțile Cetății bastionare de tip Vauban „Alba Carolina”.
Care este scopul lucrărilor?
- intervenția pe suprafața materialului litic în perspectiva stopării acțiunilor biologice,
- a preconsolidării suportului în vederea efectuării lucrărilor de curățire,
- a consolidării și completării suportului,
- a realizării lucrărilor de rostuire,
- conservare, în limita caracteristicilor tehnice ale materialelor ce se vor pune în operă.
Lucrările de intervenție sunt de mare specialitate și vor fi efectuate de personal atestat, cu asistența de specialitate a proiectantului.
„Suprafața desfășurată a celor patru porți este de cca. 1511 mp, iar după ce va fi semnat contractul de finanțare și realizată procedura legală de atribuire a contractului de execuție, estimăm că lucrările vor dura 10 luni. Valoarea obiectivului de investiție (cu TVA) este de 9.998.016 lei, contribuția proprie fiind de 999.801 lei”, transmite Gabriel Codru Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
Localizarea și istoria porților I, II, III și IV a Cetății Alba Carolina:
Poarta I
Poarta I e prima pe care o vezi atunci când urci în cetate. Aflată la baza ei, în extremitatea estică, poarta se impune încă de la distanţă prin înfăţişarea unui arc de triumf împodobit cu statui şi basoreliefuri, atrăgând privirile prin albul curat de piatră cioplită.
Rafinamentul sculptural, inspirat din mitologia antică, este imposibil de trecut cu vederea. Dominat de statuile zeilor Venus și Marte, acest ansamblu artistic captează imediat atenția prin detaliile sale impresionante, aducând o notă de mitologică măreție într-un cadru arhitectural deosebit. Arcul de triumf este prevăzut cu trei deschideri, iar sculpturile înălţate deasupra arhitravei încadrează stema Casei de Austria (vulturul bicefal cu sabie şi sceptru), executată în cele mai fine detalii, scrie DescoperăAlba.ro
Poarta a II-a
Pe drumul de piatră ce urcă printre castani, imediat după prima poartă, se dezvăluie Poarta a II-a a Cetății Alba Carolina. Distrusă în perioada interbelică, această poartă emblematică a fost readusă la viață cu ajutorul arhivelor de fotografii-document, care au reprezentat singura resursă pentru reconstituirea sa fidelă.
În momentul în care proiectul de restaurare a început, din poartă mai rămăseseră doar câteva balamale și urmele celor doi stâlpi laterali. Cu toate acestea, în 2009, monumentul și-a regăsit măreția de altădată. Atlanții, leii, coloanele și efigiile imperiale au fost recreate cu grijă, redându-i Porții a II-a demnitatea istorică și aspectul original.
Poarta a III-a
De asemenea, Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina este un adevărat simbol al artei baroce, fiind singura poartă care permite intrarea propriu-zisă în fort. Considerată cea mai valoroasă lucrare barocă din Transilvania, acest ansamblu monumental se află în centrul curtinei ce unește bastioanele Sfântul Eugeniu și Sfântul Capistrano.
Poarta impresionează prin bogăția ornamentației sculpturale, inspirată din mitologie și cu accente de exuberanță rococo. Panourile de pe ambele fațade reflectă contextul politico-militar al epocii în care cetatea a fost construită. La est, poarta este dominată de statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, cel care a ordonat ridicarea fortificației. De o parte și de alta, grupuri sculpturale înfățișează turci zdrobiți sub copitele calului, subliniind triumful imperial.
În soclul statuii se află o temniță cunoscută sub numele de „celula lui Horea”, deși în realitate liderul răscoalei a fost închis în zidul cetății. Deasupra întregului ansamblu tronează stema Austriei, un detaliu ce înnobilează această operă de artă de o finețe remarcabilă, conform sursei citate.
Poarta a IV-a
Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, ridicată în stil baroc, se află între cele două catedrale emblematice ale orașului (cea romano-catolică și cea ortodoxă) și asigura odinioară ieșirea spre Platoul Romanilor. Spre deosebire de celelalte porți, aceasta este încastrată într-o clădire istorică, care se presupune că a servit drept adăpost pentru corpul de gardă.
Elementele arhitectonice ale porții impresionează prin detalii de finețe: o boltă semicilindrică, sprijinită de doi atlanți sculptați într-un stil similar cu cei de la Poarta a III-a. Basoreliefurile redau trofee, fanioane și steaguri cu însemnele împăratului Carol al VI-lea de Habsburg, iar stema Austriei apare și aici, de data aceasta într-o formă mai simplificată.
Poarta a IV-a marchează finalul unui traseu spectaculos de-a lungul Cetății Alba Carolina, fiind parte integrantă din peisajul arhitectural dominat de cele două catedrale. Astăzi, ea rămâne un punct de reper istoric și artistic, completând atmosfera monumentală a fortificației.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.