Clujenii s-au obișnuit cu prețurile piperate din restaurantele locale, iar adevăratul șoc apare atunci când descoperă cât de accesibile sunt mesele în alte orașe, cum ar fi Alba Iulia. Astfel, ce spun clujenii despre această diferență de prețuri?
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), Alba Iulia a atras mulți turiști, care s-au bucurat de un program festiv variat. Evenimentele au inclus intonarea Imnului Național, o slujbă religioasă în memoria făuritorilor Unirii din 1859, alocuțiuni despre semnificația zilei, interpretarea „Horei Unirii” de către Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și spectacolul folcloric extraordinar „Asta-i România”.
Așadar, printre turiști se numără și un clujean care odată ajuns în Alba Iulia a rămas surprins de prețurile decente pe care le-a găsit într-o zonă turistică a orașului.
Clujenii au descoperit localul „Czech In La Vizitiu”, unde au avut parte de o experiență culinară ca în vremurile muschetarilor, scrie Clujenii.ro. Atmosfera autentică, mâncarea bogată și băuturile alese au completat festinul, totul pentru suma finală de 397 de lei.
De asemenea, comparând cu prețurile din Cluj-Napoca, o masă similară ar fi costat cel puțin 150 de lei de persoană.
Spre exemplu, berea la acest local din Alba Iulia costă 9 lei, în timp ce prețurile din Cluj pornesc de la 15 lei în sus pentru același produs.
Ce spun turiștii?
„Ieftinache pe Alba Iulia. 4 oameni, am mâncat bine și băut bine.
Cum se face că în alte orașe prețurile sunt mai mici? Să fie vorba numai de lăcomia clujeană? Să fie vorba despre PR -ul deșănțat făcut Clujului și atunci e valabilă vorba „domnia costă!”?”, transmite turistul, citat de Clujenii.ro.
De asemenea, o turistă din Brașov menționează decența prețurilor din același local, denumit de proprietari și „Berăria autohtonă cu meniu internațional”: „Un loc foarte prietenos, atent la nevoile clienților. Mâncare foarte bună și la prețuri super decente”.
Situația prețurilor din HoReCa în România
În luna august a anului 2024, preţurile din restaurante, cafenele şi cantine au fost cu 10,78% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Așadar, în august 2023, inflaţia anuală în domeniu era de 15,7%, iar în august 2022 sărise de 11%, scrie ZF.
Conform aceleiași surse, antreprenorii şi executivii din HoReCa au pus scumpirile pe seama creşterii preţurilor la utilităţi şi pe seama majorării salariilor, dar au fost şi câțiva care au recunoscut că e vorba şi de „greedflation”, mai exact de dorinţa acţionarilor de a capitaliza pe seama apetitului oamenilor de a ieşi în oraş postpandemie.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.