miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Premieră muzicală la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Concert extraordinar SoNoRo Conac

Palatul Principilor Transilvaniei va găzdui vineri, 7 martie, de la ora 19:00, un concert extraordinar din cadrul turneului SoNoRo Conac. Accesul la eveniment este gratuit, pe bază de rezervare. Astfel, pe scenă vor urca violistul Răzvan Popovici și pianistul Cristian Budu.

Pentru prima dată, Turneul SoNoRo Conac poposește la Palatul Principilor Transilvaniei, aducând un recital de excepție în cadrul ediției cu nr. 13 – „Când se așterne praful„.

Așadar, prin intermediul acestui eveniment, fiecare invitat are ocazia să exploreze, prin muzică, bogăția folclorului central și est-european, care i-a inspirat pe mari compozitori precum Kodály, Suk, Schubert, Bartók și Dvořák.

SoNoRo Conac, a XIII-a ediție, 2025

În acest an, prin ediția a XIII-a a turneului SonoRo Conac, artiștii și-au propus să adauge câteva simboluri arhitecturale din România pe harta începută în urmă cu 12 ani. Turneul va avea trei părți și se va desfășura în perioada martie-iunie 2025.

„Începe ediția nr. 13 și, ca de fiecare dată, cu emoții renăscute, suntem entuziasmați de locurile extraordinare în care vom ajunge, de spațiile la al căror istoric vom reflecta cu ajutorul muzicii și de contextele în care vom scrie un nou capitol al turneului SoNoRo Conac.

În acest an, vă invităm într-o călătorie intitulată „Când se așterne praful” – un titlu inspirat de zonele în care compozitori precum Béla Bartók, Zoltán Kodály, Josef Suk, Franz Schubert și Antonín Dvořák au găsit sevă pentru lucrările lor. Ne putem imagina perfect aceste zone rurale, mai ales atunci când se stinge zgomotul zilei și noaptea se așterne, pare că totul este încremenit, dar atunci se naște liniștea, folclorul se decantează și compozitorii îl preiau și îl integrează în piese de o frumusețe pură.

Când se așterne praful” este – din perspectiva SoNoRo – un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață, în toată plenitudinea ei, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră”, transmite Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Mai multe informații despre artiști

Răzvan Popovici

Răzvan Popovici, violă

Răzvan Popovici a-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.  A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”,  Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt.

A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Rolandseck Festival, Boswil Musiksommer, Mittelfest Cividale, Festival Academy Budapest şi Kobe Music Festival.Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles.

De asemenea, acesta concertează în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Cristian Budu

Cristian Budu, pian

Un pianist uimitor de original, cu o înțelegere muzicală și o maturitate care ar putea stârni invidia colegilor de două ori mai în vârstă” (Gramophone).

Tânărul brazilian cu părinți români, pianistul Cristian Budu, se impune ca o nouă referință în lumea muzicală prin arta sa unică și realizările sale remarcabile. El a devenit câștigătorul uneia dintre cele mai importante și prestigioase competiții din lume, Concursul Internațional de Pian Clara Haskil, la ediția sa aniversară de 50 de ani (2013).

Concursul acordă un singur premiu pe ediție, iar uneori niciunul (la următoarea ediție premiul nu a fost acordat). Primul său album solo comercial, lansat în 2016 în Europa, a primit numeroase distincții importante: „Editor’s Choice” din partea revistei Gramophone și „5 Diapasons” din partea publicației Diapason, o apreciere rar întâlnită simultan.

Până la sfârșitul anului 2017, acest album a fost inclus de Gramophone în lista „Top 10 înregistrări Chopin”, pentru interpretarea celor 24 de Preludii, op. 28. Tot în 2017, interpretarea sa a lucrării 7 Bagatele, op. 33 de Beethoven a fost inclusă în „Top 10 înregistrări recente Beethoven” de către aceeași revistă.

Fondatorul Pianosofia

De asemenea, în Brazilia, Cristian este fondatorul Pianosofia, un proiect care aduce muzica clasică în casele oamenilor printr-o comunitate de muzicieni ce cultivă dragostea autentică pentru muzică, având și scopul de a atrage un nou public.

Cristian Budu și-a început studiile muzicale cu Elsa Klebanowski, elevă a lui Wilhelm Kempff. A absolvit Universitatea din São Paulo cu o diplomă de licență în muzică, avându-l ca profesor de pian pe Eduardo Monteiro. A obținut Masterul în Interpretare Pianistică la New England Conservatory din Boston, sub îndrumarea lui Wha Kyung Byun, studiind totodată și cu Russell Sherman.

Ulterior, a primit Bursa Prezidențială a aceleiași instituții, fiind acceptat în programul Artist Diploma, unul dintre cele mai prestigioase, care selectează un singur instrumentist pe an (uneori niciunul) și oferă sponsorizare și concerte în Statele Unite. În prezent, Cristian locuiește în Berlin.

Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles