Biroul Electoral Central a tras la sorţi, joi, 10 octombrie 2024, ordinea candidaţilor la alegerile prezidenţiale pe buletinele de vot. Astfel, Elena Lasconi se află pe prima poziţie, urmată de George Simion pe poziţia a doua, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă se află pe poziţiile 3 şi 4 pe buletinul de vot.
Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) informează că, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la data de 10 octombrie a.c., ora 18:15, a fost stabilită, prin tragere la sorţi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
Ordinea candidaților pe buletinele de vot
- Poziţia nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvaţi România
- Poziţia nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianţa pentru Unirea Românilor
- Poziţia nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
- Poziţia nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Naţional Liberal
- Poziţia nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România
- Poziţia nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
- Poziţia nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
- Poziţia nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Naţională
- Poziţia nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
- Poziţia nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forţa Dreptei
- Poziţia nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
- Poziţia nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
- Poziţia nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEŞ – Partidul Naţional Conservator Român
- Poziţia nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acţiunii Naţionale
Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă atât de Curtea Constituțională a României (CCR), cât și de BEC.
Motivarea deciziei CCR în cazul Dianei Șoșoacă
Pe 20 de pagini, CCR a făcut o trecere în revistă a comportamentelor și declarațiilor controversate din ultimii ani care, menționează CCR, au fost contrare valorilor constituționale ale României. CCR a precizat că, în 2021, senatoarea Șoșoacă a fost implicată în mai multe incidente, inclusiv participarea la recepții organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România și a susținut că Rusia are mai multă democrație.
De asemenea, CCR a reamintit că Șoșoacă s-a opus public vaccinării anti-COVID și a făcut declarații ce au fost percepute ca amenințări la adresa securității naționale, susținând propagandă rusească și propunând ieșirea României din NATO și Uniunea Europeană.
Pe lângă acestea, Curtea a constatat că nu este vorba despre simple opinii electorale, ci despre un discurs constant antidemocratic și antisemit promovat de Diana Iovanovici-Șoșoacă. Aceasta, spune CCR, are o conduită persistentă care amenință fundamentele constituționale ale României și apartenența la structurile euroatlantice.
Potrivit BEC, tragerea la sorţi a fost efectuată în şedinţa Biroului Electoral Central, în prezenţa membrilor acestuia, a reprezentanţilor formaţiunilor politice care nu sunt reprezentate în BEC, dar care au propus câte un candidat, precum şi a reprezentanţilor candidaţilor independenţi.