luni, iunie 16, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja dă asigurări că facturile la energie după 1 iulie 2025 nu vor exploda

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că liberalizarea pieței de energie, care intră în vigoare la 1 iulie, nu va genera creșteri explozive ale facturilor pentru populație. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, acesta a subliniat că românii aflați în situații vulnerabile vor beneficia de protecție, iar plafonarea și compensarea tarifelor au avut deja un impact semnificativ în ultimii ani.

„Niciun român nu trebuie lăsat în urmă”, a scris Burduja, reamintind că România s-a aflat în topul european la cele mai mici prețuri la gaze și electricitate, conform datelor Eurostat. „Restul poveștilor sunt doar zgomot, știri false și/sau alarmiste.”

Ministrul a detaliat și eforturile făcute pentru a menține funcționale toate capacitățile de producție energetică existente și pentru a dezvolta noi surse. Din 2009 până în 2022, România a pierdut peste 7000 MW prin închiderea unor grupuri pe cărbune și gaze, dar în actualul mandat au fost adăugați aproape 2000 MW. În plus, stocarea energiei a cunoscut o expansiune majoră: de la mai puțin de 20 MWh la peste 400 MWh în baterii conectate la rețea.

„Investițiile sunt singura cale de a reduce facturile pe termen mediu și lung. Asta trebuie să înțelegem cu toții”, a punctat Burduja.

Referindu-se la campaniile de dezinformare, ministrul a menționat că se confruntă cu atacuri și jigniri, dar că acestea nu îl descurajează. „Știam de la început că lupta pentru independența energetică și corectitudine în fața intereselor obscure implică asumare. Am ales să îi deranjez pe cei corupți și să îi slujesc pe români”, a afirmat el, citându-l pe Ilie Bolojan: „Ori faci lucruri și îi deranjezi pe unii, ori nu faci nimic și îi deranjezi pe toți.”

În ceea ce privește obiectivele de mediu, Burduja a subliniat importanța tranziției spre energie curată, dar în paralel cu asigurarea unui mix energetic stabil. România a redus emisiile de CO2 cu 77% între 1990 și 2022 – cea mai mare scădere din Uniunea Europeană – iar țara se situează printre statele cu cele mai mici emisii per capita.

Pe plan extern, Burduja a cerut condiții egale pentru toate statele membre, subliniind lipsa interconexiunilor în unele zone ale Europei, ceea ce afectează funcționalitatea pieței energetice comune. „România are peste 4000 MW capacitate de interconectare, dar în centrul Europei există țări între care nu trece nicio linie. Cerem ca regulile să fie egale pentru toți”, a declarat ministrul.

În final, Sebastian Burduja a reiterat necesitatea renegocierii unor componente ale PNRR pentru a proteja orașe precum Craiova și Râmnicu Vâlcea de riscul de a rămâne fără agent termic iarna. „Nu putem accepta închiderea tuturor grupurilor de la Complexul Energetic Oltenia. Nu putem păstra tăcerea”, a concluzionat ministrul Energiei.membre au zero între ele, deci „nu trec sârmele granița”, fix în zona de tranzit – deci energia ieftină din Vest nu ajunge până la noi, la bulgari sau la greci. Deci piața europeană nu este funcțională și energia nu poate circula liber – pur și simplu. Cerem drepturi și obligații egale pentru toți”, a precizat Burduja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles