Membrii Comitetului Director al FIC s-au întâlnit miercuri, 19 februarie 2025, cu premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţi ai Guvernului pentru a analiza strategia de dezvoltare a României pe termen lung, stimularea investiţiilor private şi reforma fiscală.
Reprezentanți ai Guvernului prezenți la întâlnire
- Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu;
- Viceprim-ministrul, Neacșu Marian;
- Viceprim-ministru și Ministrul Finanțelor, Barna Tánczos;
- Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu;
- Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan;
- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja;
- Șeful Cancelariei Primului Ministru, Ștefan Radu Oprea.
Reprezentanții FIC au subliniat că rezultatele FIC Business Sentiment Index arată o tendință de amânare a investițiilor din cauza incertitudinii politice, a deficitului bugetar și a măsurilor fiscale. Prim-ministrul României a transmis investitorilor că prioritatea guvernului în perioada următoare va fi îmbunătățirea colectării, diminuarea cheltuielilor și atragerea fondurilor europene pentru a reduce cât mai mult presiunea asupra bugetului de stat conform planului de ajustare bugetar.
De asemenea, conform unui comunicat, FIC și-a reafirmat angajamentul de a colabora cu guvernul pentru a identifica măsurile cele mai sănătoase pentru economia României, însă a subliniat, că taxele pe investiții vor avea efecte negative asupra economiei pe termen mediu-lung, și în final, asupra contribuțiilor la bugetul de stat.
FIC va pune le dispoziția guvernului întreg pachetul de analize și studii macroeconomice
Totodată, reprezentanții Guvernului și-au arătat deschiderea de a lucra alături de FIC pentru a analiza posibile scenarii care să reducă povara asupra investițiilor, pentru a identifica măsuri pentru stimularea investițiilor și pentru a aduce mai multe clarificări acolo unde sunt necesare.
Reprezentanții FIC au subliniat necesitatea elaborării unui model economic pentru România. FIC a pregătit un set de documente care se concentrează pe dezvoltarea pe termen lung a României, de exemplu Va Urma, Cartea Albă etc., care pot fi utilizate în stabilirea unei strategii pentru dezvoltarea României.
În cele din urmă, reprezentanții FIC și ai guvernului au convenit că este necesar un cadru de dialog constant cu toți actorii importanți pentru a putea schimba împreună percepția internațională asupra țării noastre și pentru a identifica soluții specifice pentru relansarea economică, stimularea investițiilor și menținerea stabilă a ratingului de țară.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.