Premierea câștigătorilor concursului de idei organizat de Consiliul Județean Alba pentru amenajarea unui punct de belvedere pe traseul drumului județean 107I, Transapuseana, a avut loc astăzi, 23 decembrie 2024, la Palatul Administrativ al Județului Alba, în Sala Atrium Centurionum.
Astfel, toate cele 14 proiecte participante la concurs vor putea fi vizionate în cadrul unei expoziții care poate fi vizitată în Sala Atrium Centurionum a Palatului Administrativ al Județului Alba, începând de astăzi şi până în data de 10 ianuarie 2025.
Care a fost scopul concursului?
Concursul organizat de Consiliul Județean Alba a vizat selectarea celei mai bune idei pentru amenajarea unei suprafețe de 4220 mp, situată pe traseul Transapusenei, în extravilanul satului Vlădești din comuna Râmeț, dorindu-se realizarea unui spațiu care să permită persoanelor ce tranzitează zona să staționeze în scop de:
- repaus,
- recreere,
- servire a mesei,
- vizualizare panoramică a zonei înconjurătoare.
„Am organizat acest concurs, care a fost deschis la nivel național și la nivelul UE, prin platforma publică de achiziții SICAP, tocmai pentru că am dorit să alegem cele mai bune idei pentru amenajarea acestui spațiu, care să aducă un plus acestui drum, devenit deja celebru la doar câteva luni de la deschidere.
Transapusana reprezintă cea mai mare investiție într-un drum județean din România, iar finalizarea acestui obiectiv este un mare plus pentru județul Alba, ce va aduce dezvoltare în zonele străbătute de acest drum de poveste”, menționează Marius Nicolae Hațegan, Vicepreședintele Consiliului Județean Alba.
„Proiectul câștigător a propus un concept centrat în jurul ideii de armonie cu natura și de păstrare a echilibrului existent. Construcția este ascunsă în deal, urmând curbele de nivel și linia orizontului, iar materialele folosite sunt lemnul și piatra locală. Chiar și betonul armat, care va fi folosit pentru partea structurală, este placat cu lemn de rășinoase, la interior, iar pentru pardoseală și alte placări se va folosi piatră fasonată din sursă locală.
Pentru amenajarea peisagistică se vor folosi specii de vegetație de medie și joasă înălțime deja existente în zonă, precum mesteacănul și plante perene târâtoare sau acoperitoare de sol, care necesită o minimă întreținere”, transmite Amalia Mihaela Mărginean, Arhitectul Șef al Județului Alba.
Transapuseana: „Un adevărat drum al renașterii Munților Apuseni”
„Transapusana este un adevărat drum al renașterii Munților Apuseni, o investiție pentru oameni, pentru comunitățile locale, pentru punerea în valoare a unor tradiții minunate și a unor peisaje de poveste. Locuri minunate, încărcate de legende și tradiție, cu priveliști fascinante, au devenit accesibile tuturor odată cu finalizarea acestei investiții.
Era normal să le asigurăm celor ce străbat acest drum spații adecvate de relaxare, din care să se poată bucura în confort și siguranță de toate aceste frumuseți, iar ideile selectate prin concurs cresc și mai mult atractivitatea acestui drum și valoarea sa turistică”, spune Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Transapuseana prin ochii turiștilor
- „Transapuseana un loc de poveste…am avut 3 anotimpuri, peisaje de excepție, căsuțe arhaice care te transpuneau într-o altă dimensiune. Am trăit momente unice! Mănăstirea Patrangeni un loc plin de frumos și spiritualitate, primire calda și multa bunătate!”;
- „Transapuseana, drumul spectaculos din Apuseni care scoate din izolare, una dintre cele mai frumoase zone ale României, cu localități pitorești unde mai găsești căsuțe acoperite cu paie. Poți fi bogat în sărăcie…și sărac în bogăție!”, transmit turiștii în mediul online.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.