Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a desfășurat 1.232 de controale în 2024, identificând 2.200 de abateri de la legislația muncii. Astfel, în urma verificărilor, 525 de angajatori au fost sancționați, fiind aplicate 702 sancțiuni contravenționale, dintre care 43 de amenzi pecuniare, în valoare totală de 173.500 de lei.
Așadar, lucrările Comisiei de Dialog Social Alba din data de 30 ianuarie 2025, au fost prezidate de către domnul subprefect Andrei Vincze cu participarea domnului subprefect Sandu Heler, secretarul general al Instituției Prefectului, dl. Nelu Fleșer și ceilalți membri ai comisiei.
Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele:
- Raport de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba pe anul 2024, prezentat de domnul Daniel Negrea – inspector șef adjunct, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba;
- Prezentarea tematicilor şedinţelor Comisiei de Dialog Social a judeţului Alba pe anul 2025, de doamna Indira Câmpean, șef serviciu, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba;
- Diverse.
Referitor la raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba pe anul 2024, în conformitate cu acţiunile şi obiectivele stabilite în Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba, aprobat de Inspecţia Muncii, pentru anul 2024 şi cu atribuţiile specifice prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare al I.T.M., conducerea inspectoratului a acţionat constant pentru asigurarea cadrului organizatoric în vederea aducerii la îndeplinire a sarcinilor trasate de către conducerea Inspecţiei Muncii şi a graficelor lunare de control.
Activitatea de control în domeniul relațiilor de muncă, se desfășoară prin serviciul control relații de muncă, format din 8 inspectori de muncă și prin compartimentul muncă nedeclarată, format din 5 inspectori de muncă, ce verifică în mod prioritar folosirea de către angajatori a forței de muncă, în scopul identificării cazurilor de muncă nedeclarată ori subdeclarată.
Sesizări și reclamații în 2024
Așadar, în anul 2024 s-au înregistrat un număr de 363 sesizări şi reclamaţii formulate de către salariaţi, angajatori sau terți, fiind verificate și soluționate de regulă în termenul legal.
În această perioadă s-au înregistrat la ITM Alba un număr de 7 notificări de concediere colectivă însoțite de proiectele de concediere colectivă, depuse de angajatorii din județul Alba prin care au fost afectați un număr de 4402 salariați ca urmare a concedierilor efectuate la expirarea preavizelor legale.
Compartimentul contracte colective de muncă monitorizare relații de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba a primit pe ghișeu și a transmis în baza de date un număr de 1125 fișiere cu registrele electronice ale salariaților depuse de angajatori. Tot în această perioadă, au fost eliberate angajatorilor, un număr de 1344 parole pentru transmiterea online a registrului salariaților, prin accesarea portalului Inspecției Muncii.
În aceeași perioadă, 885 de cereri au primit răspuns, prin care au fost furnizate informații din baza de date ReGES (inclusiv lista contractelor individual de muncă pentru refacerea bazei de date de către angajatori).
Cine a primit aceste informații?
Astfel, beneficiarii acestor informații au fost organe de urmărire penală, instanțe de judecată, organe fiscale, executori judecătorești, organe ale administrației publice locale, angajatori, alți solicitanți care aveau dreptul să primească informații din baza de date, după achitarea tarifului stabilit pentru furnizarea informațiilor, acolo unde a fost cazul.
În același timp au fost comunicate informații privind evidența contractelor individuale de muncă în baza de date unui număr de 226 persoane, care s-au prezentat la sediul inspectoratului și au formulat cereri pentru interogarea bazei de date, informațiile fiindu-le comunicate verbal după identificarea pe baza actului de identitate, fără plata tarifului.
Care a fost numărul controalelor efectuate în anul 2024?
Așadar, numărul total al controalelor efectuate în anul 2024, de către inspectorii de muncă din cadrul corpului de control SSM a fost de 1232, cu o medie de 102 controale pe lună și de 13,49 controale/lună/inspector.
În anul 2024 procentul de realizare a controalelor planificate la început de lună a fost de 87%.
De asemenea, numărul inspectorilor de muncă, cu funcții de execuție, a fost de 8 inspectori în Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă și 2 inspectori în Compartimentul Supravegherea pieței.
Fondul total de timp disponibil al inspectorilor de muncă din cadrul serviciului a fost în anul 2024 de 2520 zile lucrătoare. Din acesta, timpul efectiv dedicat activităților specifice de securitate și sănătate în muncă a fost de 2114 zile, iar 390 au fost zile de concedii de odihnă și 16 zile de concedii medicale.
Pe parcursul anului 2024 au fost efectuate controale la 1232 angajatori.
În timpul acestor controale au fost constatate 2200 abateri de la legislația specifică în domeniul SSM și au fost dispuse tot atâtea măsuri de intrare în legalitate, cu termene precise de realizare a acestora.
Ca parte din numărul total de controale arătate mai sus, 77 au fost in domeniul supravegherii pieței. În cadrul acestor controale au fost verificate 1005 produse și au fost constatate 8 neconformități.
Media numărului de neconformități/proces verbal de control a fost de 1,79.
În perioada analizată, ca urmare a controalelor efectuate și inclusiv a cercetării evenimentelor din sfera de competență, au fost sancționați 525 angajatori, fiind aplicate 702 sancțiuni contravenționale, astfel:
- 659 avertismente
- 43 amenzi pecuniare
Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 173.500 lei.
188 de evenimente comunicate în 2024
Pe parcursul anului 2024 au fost comunicate de către angajatori, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, un număr de 188 evenimente.
Dintre acestea, zece evenimente au fost comunicate de către ITM Alba către Inspecția Muncii București, fiind vorba de evenimente care intrau în sfera de competență a inspectorilor de muncă privind cercetarea, respectiv accidente mortale.
În cele din urmă, domnul Andrei Vincze, subprefectul județului Alba, a asigurat încă o dată membrii Comisiei de Dialog Social Alba de implicarea Instituției Prefectului – Județul Alba în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii județului Alba.
„Pentru rezolvarea problemelor economice este important să avem un dialog social eficient. Doar astfel se va putea obține pacea socială între principalii protagoniști ai relațiilor de muncă”, a transmis subprefectul județului Alba, domnul Andrei Vincze, în încheierea ședinței Comisiei de Dialog Social Alba.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.