sâmbătă, noiembrie 15, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Meseria de degustător se diversifică: Apă, miere și bere, analizate de experți ai gustului

Profesia de degustător evoluează și în România, depășind granițele tradiționale ale vinurilor. Tot mai mulți specialiști se formează în evaluarea unor produse neobișnuite pentru această meserie, precum mierea, apa și chiar berea.

Fiecare dintre aceste alimente sau băuturi presupune propriile criterii de analiză, iar degustarea devine astfel o activitate complexă, în care gustul capătă nuanțe științifice. Produsele sunt asociate strategic pentru a evidenția profilul aromatic, transformând o simplă lingură de miere sau un pahar cu apă într-o experiență senzorială completă.

Un exemplu este oferit de Alex Nan, degustător de miere, care explică modul în care această resursă naturală poate fi pusă în valoare.

„Există patru gusturi la care ne raportăm, dulce, sărat, acru și amar, orice sortiment de miere se consideră că este atât dulce, cât și acru. Iar săratul și amarul pot să existe sau să nu existe. Având în vedere versatilitatea produselor stupului încercăm să le promovăm în felul acesta pentru a arăta în câte moduri se poate folosi mierea în bucătărie”,spune Alex Nan, potrivit stirileprotv.ro.

Apa are gust – Compoziția face diferența

Și apa are gust, susțin cei care studiază compoziția chimică a lichidului vital. Mineralele din apă pot influența direct percepția gustativă.

„În apă avem ionii esențiali fără de care viața nu poate să existe, calciul are un efect de coating al palatului, magneziul, în funcție de cantitățile din apa minerale poate să ducă către gustul dulce sau amărui”,
explică Eugen Axinte, degustător de apă și bere.

Stabilit o vreme în Germania, Axinte a organizat acolo sesiuni de degustare dedicate celor interesați de subtilitățile berii și ale apei minerale. Experiența acumulată este completată și de recomandările specialiștilor din industria băuturilor.

Rolul somelierului în recomandările legate de apă

„Un somelier trebuie să recomande temperatura apei la care să o servească, poate să recomande dozajul de apă în funcție conținutul de CO2 pentru șprițurile de vin, fiecare apă, în funcție de compoziția chimică, are un alt gust”, spune Horațiu Rada, directorul unei companii producătoare de apă minerală.

Tendința este clară. Lista produselor care beneficiază de evaluări profesioniste continuă să se extindă. În prezent, pe lângă vin, apă sau miere, există degustători de cafea, ceai, pâine sau ulei de măsline, fiecare cu metode și criterii proprii de analiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles