Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, Muzeul Național al Unirii Alba și Consiliul Județean Alba organizează un spectacol folcloric extraordinar, intitulat „Asta-i România”. Astfel, cu ocazia celebrării „Zilei Unirii Principatelor Române”, sunteți așteptați să participați la eveniment, vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 18:00, la Sala Unirii din Alba Iulia.
Ce presupune programul artistic?
Așadar, acest eveniment își propune să aducă în prim plan tradițiile autentice din toate regiunile istorice ale țării.
Suite instrumentale și vocal-instrumentale din:
- Transilvania,
- Banat,
- Oltenia,
- Muntenia,
- Dobrogea,
- Bucovina,
- Moldova,
- Maramureș,
- Crișana.
Cine sunt interpreții?
Evenimentul va reuni artiști îndrăgiți ai folclorului românesc, aceștia sunt:
- Beatrice Băndoiu,
- Mihaela Blașcă,
- Anamaria Marti,
- Bianca Cionca,
- Roxana Reche și Alexandru Pal,
- Floricica Moga,
- Ciprian Zopota,
- Diana Izabela Marin,
- Maria Uțiu,
- Dorina Narița,
- Ioana Ciorea,
- Grațiela Blaga,
- Nicolae Plută,
- Leontina Farcaș.
- Grupul Vocal tradițional „Muguri de Tezaur”,
- Corul de copii „THEOTOKOS” și Părintele Călin Nicolae Bulac.
„Spectacolul folcloric extraordinar „Asta-i România” organizat de Ziua Unirii Principatelor Române este o celebrare a spiritului românesc, o călătorie prin tradițiile și cultura care ne unesc ca popor. Veniți să vă bucurați de muzică și emoție autentică într-un eveniment dedicat istoriei și sufletului românesc. Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună Ziua Unirii Principatelor Române!”, transmite Alexandru Pal, manager al Centrului Cultural de Cultură „Augustin Bena”.
De asemenea, acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal.
Evenimentul va fi prezentat de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.
Totodată, intratea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locurilor se face la adresa de email: augustinbena@mail.com.
Ziua Unirii: Din 2016 este desemnată zi liberă în România
Ziua Unirii Principatelor Române a fost adoptată mai întâi de Senat pe 2 iunie 2014 și ulterior de Camera Deputaților la 3 decembrie a aceluiași an.
Totuși, sărbătoarea a devenit oficială când președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, a semnat câteva zile mai târziu, în 16 decembrie, un decret prin care a promulgat această lege.
Astfel, Legea nr. 171/2014 prevede ca, la 24 ianuarie, autoritățile centrale și locale să poată oferi sprijin material și logistic manifestărilor artistice și culturale dedicate acestei zile. Din 2016, această zi este nelucrătoare în România.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.