După Crăciun, tot mai mulți români încep să despodobească locuințele, iar brazii ajung să fie aruncați. Conform tradiției, bradul poate fi păstrat până după 7 ianuarie, când este celebrat Sfântul Ioan. Totuși, numeroase persoane, care au împodobit brazii încă din primele zile ale lunii decembrie, au decis deja să îi arunce. Astfel, întrebarea este, unde se aruncă brazii de Crăciun în Alba Iulia?
În Alba Iulia, în perioada 31.12.2024 – 13.01.2025, un container de mari dimensiuni este amplasat la intrarea din spate a Stadionului Municipal „Unirea” (strada Septimius Severus, lângă terenul secundar), special pentru colectarea brazilor de Craciun.
De asemenea, cetățenii sunt rugați să transporte brazii la locul indicat și să nu îi lase la punctele obișnuite de colectare a gunoiului menajer. Acest demers este realizat împreună cu RER Vest și are în vedere faptul că, după sărbători cantitatea de deşeuri creşte semnificativ, iar brazii abandonați nu doar că îngreunează colectarea celorlalte deșeuri, ci afectează și estetic imaginea cartierelor.
Bradul natural, ales tot mai puțin de români
Tot mai multe persoane aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și până la 15 ani. Totuși, conform specialiștilor contactați de Euronews, nici bradul artificial nu este o soluție atât de ecologică pe cât pare, procesul de fabricare al acestora fiind unul poluant. Totuși, cu fiecare an scade numărul celor care își cumpără un brad natural.
În fiecare an, la nivel global, sunt tăiați aproximativ 34 de milioane de brazi pentru Crăciun. Peste 95% dintre ei sunt crescuți în pepiniere. Deci bradul din sufrageria noastră nu ar fi fost niciodată într-o pădure. Este crescut doar pentru Crăciun. Iar la final, poate fi transformat în compost, scrie Euronews.
Radu Melu, expert în păduri WWF România: „Această opțiune, din punctul meu de vedere, este o opțiune de dorit, pentru că acele pepiniere sunt special create pentru a crește acești brazi de Crăciun. Cât timp acești brazi cresc, ei fixează carbon și își fac treaba lor de arbori, iar după ce sunt folosiți în perioada Crăciunului, aceștia sunt de obicei duși în marile magazine”.
Și brazii în ghiveci sunt o opțiune mai sustenabilă decât cei artificiali. Experții avertizează însă ca, după Crăciun, să nu îi plantăm în păduri, ci în propriile curți. Majoritatea sunt specii exotice care ar dăuna ecosistemelor din pădurile României, conform aceleași surse.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.