duminică, iunie 15, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Traseul șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, în centrul unui proiect cultural inițiat de Muzeul Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba, a lansat un proiect dedicat cercetării și promovării unei forme rare de arhitectură rurală din Munții Apuseni: șurile tradiționale cu acoperiș de paie, aflate de-a lungul traseului cunoscut drept „Transapuseana”.

Proiectul, intitulat „Alba Vernaculară: I. Traseul șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana”, are ca misiune principală identificarea, inventarierea, documentarea și valorificarea acestor construcții, esențiale pentru identitatea culturală a zonei. Printr-o abordare integrată, specialiști din domenii variate colaborează pentru a reda valoarea și rolul acestor elemente de patrimoniu vernacular.

„De ce sunt aceste șuri importante?

Ele asigură unicitatea peisajului cultural și sunt parte a patrimoniului tangibil moștenit care asigură identitatea locală. Ele sunt un adevărat „landmark” al zonei, putând contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale”, au explicat reprezentanții Museikon, secția implicată direct în derularea inițiativei.

Prima acțiune concretă a proiectului a avut loc sâmbătă, 10 mai 2025, când o echipă multidisciplinară a început cercetările pe teren. Din echipă au făcut parte Daniela Filip Dumitrița, restaurator și coordonator al proiectului, arhitecta Laura Zaharia din partea Asociației ROST, precum și muzeograful Paul Scrobota de la Muzeul de Istorie din Aiud.

„Iată câteva aspecte inedite:

-Sistemul/tehnica de acoperire cu paie – în unele cazuri am identificat lespezi de piatră inserate în straturile de paie și crengi în ideea de a lesta paiele; ancorare a învelitorii în structura șarpantei prin elemente de lemn de tipul parilor;
-Tăvănirea încăperilor laterale (a grajdurilor) cu împletitură de nuiele;
-Îmbinări drepte, petrecute sau de tip coadă de rândunică, cu proeminențe, și multe altele pe care vi le vom dezvălui pe parcurs”, au transmis membrii echipei.

Proiectul va continua în perioada următoare cu o etapă de cercetare aprofundată, care va analiza fiecare șură din punct de vedere istoric, arhitectural și etnografic. Rezultatele vor fi valorificate în cadrul unei școli de vară sau workshop, în colaborare cu parteneri precum Asociația ROST, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Muzeul de Istorie Aiud și direcțiile județene pentru cultură din Alba și Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles