Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a avut în această săptămână o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a discuta extinderea sprijinului din bani europeni pentru persoanele vulnerabile și pentru educație. Astfel, este vorba și despre relansarea programului Innotech Student.
„Întâlnirea cu doamna vicepreședinte Mînzatu marchează un moment important pentru România. O sumă de 1,2 miliarde euro, direcționată către persoanele în dificultate și o educație conectată la piața muncii, reprezintă mai mult decât o simplă finanțare – este un angajament concret pentru viitorul cetățenilor noștri. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că sprijinul ajunge exact acolo unde este cea mai mare nevoie și că sistemul nostru educațional face pași importanți spre modernizare”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
De asemenea, conform unui comunicat MIPE, fondurile vor fi asigurate prin realocarea economiilor provenite din execuția financiară a proiectelor.
Programul STEP
Cu o alocare aprobată de 600 milioane euro în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO), STEP va include:
- Relansarea programului Innotech Student, oferind granturi de până la 200.000 euro pentru startup-uri înființate de absolvenți;
- Modernizarea curriculei universitare în conformitate cu cerințele actuale ale pieței muncii, cu accent pe domeniile tehnologice și industrial;
- Înființarea de laboratoare de practică în universități;
- Dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în mediul universitar.
Innotech Student, prima ediție
Prima ediție a programului Innotech Student a fost lansată în iulie 2020. Apelul de proiecte s-a finalizat la 30 septembrie 2020, fiind depuse 351 de cereri de finanţare în valoare de 680 milioane de euro.
Bugetul inițial al programului, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost suplimentat ulterior la 134 milioane euro. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită a fost stabilit proporțional cu numărul de locuri de muncă create, după cum urmează:
- Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.
De asemenea, în cadrul programului Innotech Student au fost finanțate 66 proiecte prin care au fost sprijiniți pentru tranziția de la școală la viața activă peste 22.000 studenți, doctoranzi și cursanți înmatriculați în colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior. Au fost sprijinite 1.300 noi întreprinderi și au fost create peste 3.300 noi locuri de muncă.
„Când am lansat Innotech Student în precedentul meu mandat, am vazut programul ca pe o investiție în viitor, prin care studenții să fie încurajați să urmeze drumul antreprenoriatului și să creeze la rândul lor locuri de muncă”, a declarat ministrul Marcel Boloș la încheierea ediției anterioare a programului.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.