Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat, în ultimii ani, de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei, provenind atât din fonduri alocate de către Consiliul Județean Alba, cât și din fonduri europene. Astfel, spitalul și-a consolidat statutul de unitate medicală performantă, oferind servicii moderne, la cele mai înalte standarde, adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile continuă: Ce au vizat cele anterioare și ce obiective sunt stabilite pentru 2025?
Așadar, investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
În ceea ce privește viitoarele investiții, acestea vizează:
- amenajarea unui parc terapeutic, fiind necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii,
- extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii,
- promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât sprijinul și tratamentul de specialitate să fie asigurat pentru cât mai mulți pacienți.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Inaugurat în anul 1923
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie” (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Înainte de începerea lucrărilor de modernizare, spitalul se prezenta într-un cadru critic, conform declarațiilor din 2018 a doamnei Noiela Cristina Vieru, managerul unității medicale aiudene:
„Nu putem vorbi de act medical de calitate într-o cladire plină de mucegai, unde trage curentul prin uși și ferestre, sau unde bolnavii sunt transportați pe brațe. Este foarte mare nevoie de reabilitarea completă a acestui spital, inclusiv de imbunătățirea sistemului existent de acces pentru persoane cu dizabilități, deoarece această construcție are peste 100 ani vechime și ansamblul de cladiri care formează Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud nu a beneficiat decât de reparații parțiale, niciodata de un program general de reabilitare energetică. Cei peste 1700 de pacienti anual și personalul Spitalului au nevoie de aceste investiții, realizate acum cu fonduri europene și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestui proiect”.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.