miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Sfântul Nicolae: Sărbătoare, daruri și deschiderea Târgului „Crăciunul la Palat”

Moș Nicolae este un personaj îndrăgit al lunii decembrie, aducând bucurie copiilor cuminți prin darurile lăsate în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Este fascinant să descoperim de unde a pornit această tradiție și cum a devenit Moș Nicolae atât de îndrăgit. Așadar, cine este, de fapt, Moș Nicolae și ce aduce acesta pentru Alba Iulia?

Sfântul Ierarh Nicolae este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății. De la cei mici până la cei mari, toată lumea îl asociază cu darurile pe care le aduce în noaptea de 5 spre 6 decembrie, o perioadă cunoscută drept „noaptea darurilor”.

În tradiția populară, această noapte marchează momentul în care Moș Nicolae își face apariția, aducând bucurii și surprize celor care îl așteaptă.

Moș Nicolae aduce în Alba Iulia deschiderea Târgului „Crăciunul la Palat”

Sursă foto: Facebook/Palatul Principilor Transilvaniei

Pe 6 decembrie, de la ora 20:00, Palatul Principilor din Alba Iulia devine gazda unui eveniment special, care marchează deschiderea celei de-a doua ediții a Târgului de Crăciun „Crăciunul la Palat”. Alexandra Ungureanu va încânta publicul cu un concert de poveste, plin de emoție și farmecul specific sărbătorilor de iarnă.

În atmosfera feerică a târgului, acest eveniment unic promite să aducă bucuria colindelor și strălucirea iernii aproape de sufletele tuturor celor prezenți.

Intrarea este liberă, iar organizatorii îi invită pe toți cei care doresc să simtă magia sărbătorilor să se bucure de o seară memorabilă alături de Alexandra Ungureanu.

Sfântul Nicolae, o figură istorică și un simbol al credinței creștine

Sfântul Ierarh Nicolae nu este un personaj mitologic, ci o personalitate istorică reală. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, situată în Asia Mică. Potrivit lui Teodor Anagnostul, autorul lucrării „Istoria Tripartită”, Sfântul Nicolae a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

Relatările lui Teodor Anagnostul, bazate pe documente provenite direct de la sinod sau de la participanții acestuia, susțin autenticitatea istorică a Sfântului Nicolae, un aspect care nu poate fi pus sub semnul îndoielii.

Cum a devenit Sfântul Nicolae un simbol al generozității?

Sfântul Nicolae a devenit un simbol al generozității divine nu doar prin credință, ci și prin faptele sale. Potrivit tradiției, în cetatea Mira, un tată disperat, lipsit de mijloace pentru a-și căsători cele trei fiice, era pe punctul de a le oferi spre desfrânare. Aflând de această situație, Sfântul Nicolae i-a dăruit în secret trei pungi cu aur, salvând astfel familia de rușine și pericol, iar fiicele au reușit să se căsătorească.

Acest gest de milostenie a devenit inspirația tradiției darurilor oferite în noaptea de Sfântul Nicolae, o bucurie care continuă să fie împărtășită copiilor și celor dragi până în zilele noastre.

Moș Nicolae: Așteptat cu nerăbdare de copii, aduce daruri pentru cei cuminți și o lecție pentru cei neascultători

În luna decembrie, copiii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare venirea lui Moș Nicolae, cunoscut pentru obiceiul de a lăsa daruri în ghetuțe.

La noi, tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae umple ghetele, cizmele sau chiar bradul copiilor cuminți cu dulciuri, jucării și alte daruri. Totuși, cei neascultători pot găsi și o nuielușă, aceasta este un simbol menit să le reamintească copiilor cât este de important să fie cuminți.

Sursă foto: Evenimentul Zilei

Această practică are rădăcini mai vechi în tradiția creștină, unde Sfântul Nicolae era cunoscut pentru severitatea sa. Potrivit obiceiurilor de altădată, cei care se abăteau de la dreapta credință erau pedepsiți cu lovituri ușoare peste mâini, ca semn al corectării greșelilor.

Astfel, Moș Nicolae rămâne un simbol al generozității, dar și al disciplinei, îmbinând veselia darurilor cu lecțiile morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles