duminică, iunie 15, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Senatul aprobă reforme importante în autorizarea construcțiilor: Avizare automată, mai puține acte și sancțiuni pentru instituții

Senatul a adoptat, luni, 26 mai 2025, Ordonanța de Urgență 31/2025, care aduce o serie de modificări majore în procesul de autorizare a construcțiilor, cu scopul de a reduce birocrația și de a accelera derularea investițiilor. Printre noutățile introduse se numără aplicarea avizării tacite, simplificarea procedurilor, termene limită clare și amenzi pentru instituțiile care nu respectă noile reguli.

Avizele vor fi considerate emise dacă nu există răspuns în 15 zile

Una dintre cele mai semnificative schimbări este aplicarea principiului avizului tacit: în cazul în care o instituție nu răspunde în termen de 15 zile lucrătoare unei solicitări de avizare, se consideră că avizul a fost acordat automat. Această măsură vizează eliminarea întârzierilor administrative și se aplică atât în etapa de planificare urbanistică, cât și în faza de autorizare a execuției lucrărilor.

Fără avize în cascadă și fără documente inutile

Actul normativ elimină procedura avizării în lanț și impune transmiterea tuturor documentațiilor în paralel către instituțiile avizatoare. De asemenea, se renunță la solicitarea unor documente considerate nejustificate, iar avizele emise în faza de studiu de fezabilitate vor fi valabile până la încheierea proiectului.

Instituțiile, trase la răspundere pentru blocaje

Pentru a descuraja tergiversările, legea prevede sancțiuni pentru autoritățile care nu emit avizele la timp sau care formulează refuzuri nemotivate tehnic sau juridic. În plus, evaluarea documentației va fi realizată de un singur funcționar public, pentru a asigura coerența pe parcursul întregului proces.

Impactul asupra proiectelor publice și private

OUG 31/2025 se aplică tuturor tipurilor de investiții – fie finanțate din surse publice, fie private – și are ca scop reducerea duratei medii de eliberare a autorizațiilor cu aproximativ 50%. Spre exemplu, autorizațiile care anterior erau emise în peste 400 de zile, în cazul proiectelor PNRR, vor putea fi obținute într-un timp mult mai scurt.

Declarații și opinii divergente în plenul Senatului

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a catalogat aceste măsuri drept „cea mai amplă reformă din ultimele trei decenii în domeniul autorizării construcțiilor”, evidențiind necesitatea reducerii întârzierilor semnificative în avizarea planurilor urbanistice.

Pe de altă parte, unii senatori au avertizat că simplificarea procedurilor nu trebuie să ducă la diminuarea controlului de legalitate, punând accent pe nevoia de transparență, digitalizare și protejarea calității construcțiilor.

Proiectul urmează să fie analizat și votat de Camera Deputaților, care are rol decizional. În forma actuală, OUG 31/2025 are potențialul de a schimba radical dinamica aprobării construcțiilor în România, sprijinind investițiile prin proceduri mai eficiente și responsabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles