Sărbătoarea Luminilor (Hanuka) va fi celebrată la Alba Iulia sâmbătă, 28 decembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Sinagoga Mareh Yezekiel. Astfel, evenimentul va include aprinderea luminilor de Hanuka și un concert cameral.
Concert Cameral
- Cvartetul de coarde al județului Alba
- Ioan Chiciudean (tenor)
- Ruben Morar (pian)
- Nicolas Bogdan Velicea (tenor)
Ce este Hanuka?
Hanuka (Chanuca), „Sărbătoarea luminilor” (Hag haUrim) este o sărbătoare care durează opt zile.
Hanuka comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.
De asemenea, sărbătoarea are dublă semnificație istorică și spirituală. Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor și resacralizarea Templului de la Ierusalim.
În Templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile. Acest lucru reprezintă de fapt victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului.
În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukkia (Hanuchia), o menoră specială, cu nouă brațe, destinată acestei sărbători.
Specificul fiecărei seri de Hanuka este aprinderea lumânării în sfeșnicul cu opt braţe, numit hanukie, destinat acestei sărbători. După tradiţie, lumânările se aprind în ordine descrescătoare, de la dreapta la stânga, astfel:
- opt în prima seară,
- şapte în a doua seară,
- şase în a treia seară,
- cinci în a patra seară,
- patru în a cincea seară,
- trei în a șasea seară,
- două în a șaptea seară,
- una în a opta seară.
Pentru a aprinde aceste lumânări se folosește o lumânare specială, care se numeşte şamaş. Evreii în timpul ritualului recită binecuvântări și așază menora în fereastră, la un loc vizibil, reamintind celorlalți miracolul care stă la baza sărbătorii.
Obiceiuri evreiești în timpul Hanuka
Printre obiceiurile evreiești se numără:
JOCURILE DE CĂRȚI – un obicei datând din secolul al 15-lea din Europa, care a avut un parcurs aparte în comunitățile evreiești. Restricțiile legate de timpul dedicat muncii, dar și interdicțiile religioase specifice Sabatului și sărbătorilor majore au limitat inițial răspândirea acestei practici.
Totuși, sărbători precum Hanuka și Purim, care permit activități recreative, au devenit contextul ideal pentru ca acest obicei să fie adoptat, mai ales de copii. În această perioadă, micuții își confecționau propriile cărți de joc, distincte față de cele convenționale prin utilizarea literelor ebraice și a decorațiunilor cu motive evreiești, aducând astfel un farmec unic acestei activități.
TITIREZUL – răspândit pe scară largă printre copii, titirezul este o jucărie cu o istorie fascinantă. Potrivit unei teorii, obiceiul de a-l folosi ar fi fost adus din India în Europa în Evul Mediu, devenind popular mai ales în Germania. Inițial, literele gravate pe fațetele titirezului erau cele germane — N (nichts, nimic), G (ganz, întreg), H (halb, jumătate) și S (stell ein, pune o carte).
În comunitățile evreiești, semnificația acestor litere a fost reinterpretată, fiind înlocuite cu literele ebraice ce formau expresia „o mare minune s-a petrecut acolo” (nes gadol haia sham). Mai târziu, în Israel, litera sin, simbolizând „acolo”, a fost înlocuită cu litera pei, indicând „aici” — pentru a reflecta faptul că minunile s-au întâmplat pe pământul lor.
Alimentele tradiționale de Hanuka sunt prăjite în ulei:
- clătitele de cartofi (latkes),
- gogoșile umplute cu gem (sufganiyot).
Astfel, printre organizatorii evenimentului se numără Centrul de Cultură Augustin Bena din Alba Iulia, iar aceștia transmit: „Hag Hanuka Sameah! tuturor evreilor. Hanuka să vă aducă sănătate, bucurii și împliniri!”.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.