Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a lansat oficial procesul de evaluare a Programului Regiunea „Centru” 2021-2027, la Alba Iulia, miercuri, 12 februarie 2025, marcând astfel un moment esențial în analiza impactului și eficienței implementării acestuia.
Care este obiectivul general al evaluării?
Așadar, obiectivul general al evaluării este identificarea și măsurarea efectelor intermediare ale intervențiilor finanțate prin Programul Regiunea „Centru” 2021–2027, în raport cu obiectivele strategice ale programului și cele naționale.
Analizele vor evidenția eficacitatea, eficiența și sustenabilitatea acestor intervenții, luând în considerare dimensiunea teritorială a impactului lor.
În acest sens, au fost contractate prin procedură de achiziții publice pentru consultanță specializată două proiecte de asistență tehnică.
Primul contract
„Servicii de consultanță pentru evaluarea Programului „Regiunea Centru” – Etapa I are o valoare de 831.250 lei fără TVA, și a fost încheiat cu consorțiul format din companiile Civitta Strategy & Consulting S.A. și Lideea Development and Actions SRL.
Urmărește evaluarea eficienței, coerenței și eficacității fiecărei intervenții, concomitent cu identificarea și măsurarea efectelor intermediare la nivelul priorităților analizate, precum și examinarea mecanismelor care generează impact și asigură sustenabilitatea.
De asemenea, proiectul vizează documentarea bunelor practici, a provocărilor și lecțiilor învățate, evaluarea relevanței și rezultatelor implementării PR Centru în aplicarea principiilor orizontale și furnizarea de recomandări actorilor cheie pentru optimizarea implementării programului.
Al doilea contract
„Servicii de consultanță și asistență tehnică pentru dezvoltarea capacității de evaluare a persoanelor implicate în procesul de evaluare a Programului „Regiunea Centru” are o valoare de 583.950,00 lei fără TVA, contractat cu consorțiul format din Smart Integration SRL si Goldbach Consulting SRL.
Urmărește sprijinirea managerilor de evaluare, în vederea asigurării calității rapoartelor de evaluare și dezvoltarea capacității de evaluare program a persoanelor implicate în aceasta activitate.
Astfel, obiectivele specifice ale contractului includ elaborarea Grilelor de control al calității rapoartelor de evaluare, sprijinirea personalului Serviciului Evaluare PR „Centru” (SE PR Centru) în gestionarea rapoartelor de evaluare prevăzute în Planul Multianual de Evaluare (PME) și în desfășurarea altor activități de evaluare a programului, precum și organizarea de instruiri pentru membrii Comitetului de Coordonare al Evaluării și alte persoane implicate în evaluarea programului.
Prezentarea echipelor de experți, metodologia de evaluare și cele 7 teme de evaluare
În cadrul reuniunii de la Alba Iulia, au fost prezentate echipele de experți pentru cele 2 loturi, metodologia de evaluare, precum și cele 7 teme de evaluare ce vor fi analizate în cadrul contractului.
- TEMA 1 – Evaluarea intervențiilor PR Centru din domeniile cercetare-inovare și tehnologii avansate, sprijinirea IMM-urilor și dezvoltarea competențelor pentru specializarea inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat;
- TEMA 2 – Evaluarea intervențiilor care vizează activitățile de digitalizare în beneficiul cetățenilor, al companiilor și al guvernelor;
- TEMA 3 – Evaluarea intervențiilor din domeniul eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
- TEMA 4 – Evaluarea intervențiilor destinate dezvoltării urbane integrate din Regiunea Centru;
- TEMA 5 – Evaluarea intervențiilor privind dezvoltarea mobilități naționale/regionale/locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusive îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere;
- TEMA 6 – Evaluarea implementării intervențiilor cuprinse în obiectivul de politică 4. „O Europă mai socială și mai favorabilă incluziunii”, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale;
- TEMA 7 – Analiza sistemului de implementare a PR Centru.
Director general al ADR Centru, Simion Crețu: „Lucrăm cu oamenii și pentru oameni”
„Fondurile de coeziune alocate prin PR Centru 2021 – 2027, pentru care ADR Centru are calitatea de Autoritate de Management, au același scop esențial pe care l-a avut și Programul Operațional Regional 2014 – 2020, anume dezvoltarea Regiunii noastre și reducerea decalajului de dezvoltare față de regiunile din țările din Vestul Uniunii Europene.
Dezvoltarea de care vorbim, investiții în infrastructura rutieră, structuri educaționale modernizate, eficientizare energetică pentru clădiri publice și private, digitalizare, sprijin pentru IMM, infrastructură de turism etc., se măsoară cel mai bine în standardul de viață al locuitorilor Regiunii Centru care a crescut în ultimii ani până la 71 la sută din media UE27, la finalul anului 2022, considerând că a fost de 52 la sută în urmă cu un deceniu.
Lucrăm cu oamenii și pentru oameni, administrăm proiecte cu valori mari și obiective importante, de aceea un proces continuu de evaluare a Programului în ansamblu și a activității noastre este o obligatoriu, ca o garanție a calității.
Evaluarea aceasta încurajează transparența și eficiența utilizării fondurilor europene, contribuind la optimizarea viitoarelor programe de finanțare și la consolidarea dezvoltării economice și sociale a Regiunii Centru”, a explicat domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru.
Evenimentul de lansare a reunit peste 50 de experți, reprezentanți și factori de decizie ai ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management, precum și ai altor instituții relevante în gestionarea fondurilor europene destinate dezvoltării regionale.
Totodată, reuniunea a evidențiat colaborarea esențială dintre toți actorii implicați în procesul de evaluare, subliniind importanța unei abordări integrate și transparente.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.