Primăria Alba Iulia a lansat procedura de achiziție pentru servicii de asistență tehnică, respectiv dirigenție de șantier, în vederea demarării lucrărilor de restaurare la Porțile Cetății Alba Carolina. Proiectul este finanțat prin Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice.
Intervențiile propuse vizează conservarea, consolidarea și restaurarea componentelor artistice realizate din piatră naturală, afectate de trecerea timpului și de factori biologici. Monumentele incluse în proiect sunt Poarta I, Poarta II, Poarta III și Poarta IV, unde au fost identificate degradări cauzate de igrasie, mucegai, lichen sau exfolierea elementelor sculptate.
Lucrările vor include tratamente biocide, extragerea sărurilor din piatră, consolidarea materialului litic, refacerea hidroizolațiilor și aplicarea de soluții hidrofuge, în scopul stopării degradării. Intervențiile vor fi realizate în termen de 10 luni de la ordinul de începere, iar perioada de garanție este de 5 ani.
Valoarea totală estimată a investiției este de 7,95 milioane lei (fără TVA), iar pentru dirigenția de șantier sunt prevăzute 148.500 lei (fără TVA). Condițiile impuse includ deținerea unor atestări în inginerie, restaurare piatră și metal, precum și autorizarea din partea Ministerului Dezvoltării pentru lucrări pe monumente istorice.
Cetatea Alba Carolina, cea mai amplă fortificație de tip Vauban din România, reprezintă principalul obiectiv turistic al orașului, iar restaurarea porților sale vine ca un demers necesar pentru păstrarea valorii istorice și culturale a acestor edificii, bogat decorate cu simboluri mitologice inspirate din Grecia antică și stiluri renascentiste și baroce.