Contractul pentru modernizarea rețelei de iluminat public pe încă 22 de străzi, parcări și parcuri din municipiul Alba Iulia a fost semnat astăzi, 12 noiembrie 2024. Astfel, valoarea totală a proiectului este de peste 2,3 milioane de lei, fiind finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o contribuție și din bugetul local. Lucrările vor fi realizate de Flash Lighting Services S.A., iar durata contractului este de 6 luni de la data ordinului de începere.
„Am semnat astăzi contractul pentru modernizarea rețelei de iluminat public pentru încă 22 de străzi, parcări și parcuri din municipiu. „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în infrastructura de iluminat public din Alba Iulia” este un proiect cu o valoare totală de peste 2,3 milioane de lei, finanțat de Administrația Fondului de Mediu, cu o contribuție din bugetul local.
Proiectul prevede înlocuirea a 257 corpuri de iluminat cu surse LED moderne, fiecare echipată cu module de comandă prin telegestiune, și montarea a 117 noi stâlpi de iluminat. Extinderea rețelei va acoperi peste 2 kilometri. Străzile, parcurile și zonele incluse în proiect sunt:
- Ioan Constande,
- Cristian Tel,
- Fratii Jderi,
- Tudor Vladimirescu,
- Parc Bucuresti,
- Parc Mercur,
- Bucuresti,
- Parc Nicolae Balcescu,
- Parc Alexandria,
- Iuliu Maniu,
- Parc Iuliu Maniu,
- Parc Aleea Scriitorilor,
- Bucovinei,
- Septimius Severus,
- Costache Negruzzi,
- Ariesului,
- Orizontului,
- Piata Episcop Emilian Bîrdas,
- Parcare Decebal-Goga,
- Parcare Octavian Goga,
- Ariesului Exterior.
Beneficiile acestei investiții
Prin această investiție, municipiul Alba Iulia va beneficia de o scădere semnificativă a consumului de electricitate, estimată la minimum 77%, precum și de o reducere echivalentă a emisiilor de CO2, ceea ce contribuie la protejarea mediului înconjurător și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, precum și la o economie considerabilă la bugetul local.
Lucrările vor fi realizate de Flash Lighting Services S.A., compania desemnată în urma procedurilor legale de achiziție publică, iar durata contractului este de 6 luni de la data ordinului de începere.
Primăria Alba Iulia își reafirmă astfel angajamentul de a aduce orașul mai aproape de standardele unui oraș verde, modern și eficient energetic, în beneficiul albaiulienilor”, transmite primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
Obiectivele specifice ale proiectului
- Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public (kwh/an) 144.677,30 32.164,72
- Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (echiv. tone de CO2) 38,34 8,52
- Indicatori de impact și de rezultat/operare, stabiliți în funcție de specificul și ținta fiecărui obiectiv de investiții, pentru varianta aleasă: Indicatori de rezultat/operare Scăderea consumului de energie electrică: minim 77,77%;
- Scăderea emisiilor de CO2 cu: minim 77,77%;
- Economia de energie electrică suplimentară: minim 77,77%;
- Consum actual în condiții normale de funcționare: 144.677,30 kWh/an;
- Consum rezultat din calculele luminotehnice în urma implementării proiectului: 32.164,72 kWh/an;