miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Parteneriat strategic între Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și ANCPI: Sprijin pentru viitorii specialiști în măsurători terestre și cadastru

Astăzi, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), prof. univ. dr. Daniel Breaz și directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), domnul Laurențiu-Alexandru Blaga, au semnat un parteneriat strategic pentru viitorii specialiști în măsurători terestre și cadastru.

Ce beneficii aduce acest parteneriat?

  • Acces complet la sistemul e-Terra Academic
  • Experiență practică în utilizarea sistemelor reale de cadastru
  • Corelare directă între teorie și practică
  • Înțelegerea aprofundată a procedurilor de cadastru și carte funciară

„Acest parteneriat reprezintă o punte între mediul academic și cel profesional, oferind studenților noștri șansa unică de a se pregăti în condiții reale de lucru”, transmite prof. univ. dr. Daniel Breaz, rector UAB.

Prin această colaborare, studenții specializărilor de măsurători terestre și cadastru vor beneficia de pregătire practică aliniată cu cerințele actuale ale pieței muncii. Reprezentanții universității transmit că sunt încrezători în ceea ce privește acest parteneriat și că acesta va deschide noi oportunități pentru viitorii specialiști în cadastru.

Ce presupune acest program de studii?

Măsurători terestre şi cadastru este un program acreditat cu durata studiilor de 4 ani/240 credite.

Dezvoltarea învăţământului în sfera măsurătorilor terestre s-a impus atât la nivel naţional, cât şi pe plan local, din necesităţi economice şi ştiinţifice, ţinându-se cont că numărul specialiştilor în domeniul măsurătorilor terestre este sub cerinţele acestui domeniu de activitate.

Astfel, schimbările structurale survenite în ţara noastră, după anul 1989, prin trecerea la economia de piaţă şi dezvoltarea proprietăţii private, au produs schimbări fundamentale şi în domeniul cadastrului, atât în ceea ce priveşte evidenţa bunurilor imobile cât şi a reprezentărilor grafice ale acestora.

Actualizarea şi modernizarea cadastrului, pentru a-l face multifuncţional, necesită un număr mare de specialişti, cu o distribuţie pe cât posibil uniformă la nivel naţional. Completarea necesarului de specialişti în domeniul Cadastrului reprezintă o prioritate absolută pentru economia şi societatea românească, având în vedere necesitatea introducerii şi întreţinerii Cadastrului general pe întreg teritoriul României și înregistrarea tuturor imobilelor în Cartea Funciară.

Așadar, misiunea specializării „Măsurători terestre și cadastru” este aceea de a forma specialiști care să fie pregătiți să își desfășoare activitatea în cadrul instiuțiilor publice sau a agenților economici, a căror obiect de activitate se referă la:

  • abordarea tehnologiilor privitoare la întocmirea cadastrului,
  • refacerea și reglementarea problemelor legate de proprietatea asupra terenurilor,
  • stoparea procesului de degradare a unor suprafețe de teren,
  • utilizarea tehnologiilor moderne de întocmire și de actualizare a evidențelor cadastrale,
  • posibilitatea aplicării metodelor moderne de cadastru pentru lucrările agricole, silvice, hidrologice, a căilor de comunicații, arheologie etc.

Toate acestea sunt fundamentale, având în vedere că, pe plan mondial și european, problematica evidenței cadastrale este mult mai avansată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles