duminică, aprilie 20, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Parcul fotovoltaic de la Teiuș ar urma să fie lansat la finalul lunii aprilie: Cea mai mare investiție PNRR în energie verde din România

Parcul fotovoltaic de la Teiuș, județul Alba, dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy, este pregătit să devină funcțional până la finalul lunii aprilie. Cu o capacitate de 60 MW, proiectul este considerat cel mai mare din România finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Doar din apelul PNRR pentru energie verde, avem deja 600 MW puși în funcțiune, iar la sfârșitul lunii aprilie ne așteptăm să operaționalizăm și parcul de la Teiuș, cel mai mare proiect de acest tip din PNRR”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de profil organizate de Financial Intelligence, notează economica.net.

Proiectul de la Teiuș beneficiază de o investiție totală de 55 de milioane de euro (inclusiv TVA), din care 15 milioane de euro provin din fonduri nerambursabile prin PNRR. În spatele acestei investiții se află Eurowind Energy, companie daneză cu experiență extinsă în dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă în Europa și SUA.

Adrian Dobre, Country Manager Eurowind Energy România, declara în luna februarie că „aprobarea parcului de la Teiuș este un moment important în strategia noastră de dezvoltare durabilă și luptă împotriva schimbărilor climatice. Suntem mândri să contribuim la tranziția energetică a României și la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare”.

Portofoliul Eurowind Energy pe piața românească depășește 7.800 MW, iar România este una dintre piețele cu cea mai mare creștere pentru companie. În anul 2023/24, lista de proiecte la nivel internațional a crescut de la 34 GW la 54 GW, cu România în fruntea clasamentului.

Pe lângă parcul fotovoltaic de la Teiuș, compania va pune în funcțiune anul acesta și parcul eolian Pecineaga din județul Constanța, care va include cele mai mari turbine din România și va avea o capacitate totală de 48 MW.

Planurile Ministerului Energiei includ și o țintă ambițioasă pentru 2025: operaționalizarea a 2.500 MW de capacități noi de producție din surse regenerabile, ceea ce ar reprezenta cea mai importantă extindere din sectorul energetic românesc de după 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles