duminică, aprilie 20, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

O nouă taxă lovește direct firmele productive: Mediul privat trage un semnal de alarmă

Începând cu anul viitor, companiile din România vor fi nevoite să facă față unei noi taxe care ar putea schimba semnificativ peisajul economic. Este vorba despre un impozit minim pe cifra de afaceri, măsură care nu ia în calcul profitul, ci veniturile totale ale firmelor, fapt ce a stârnit numeroase reacții negative în rândul antreprenorilor și specialiștilor.

Noua politică fiscală, introdusă în contextul unui buget tensionat, va afecta direct peste 700 de companii cu un număr cumulat de peste un milion de angajați. Pragul de aplicare este stabilit la 50 de milioane de euro cifră de afaceri, însă reprezentanții mediului de afaceri avertizează că firmele ar putea fi tentate să se divizeze pentru a evita această taxă.

Antreprenorii spun că impozitul riscă să ducă la creșteri de prețuri, restructurări și chiar mutarea operațiunilor în alte țări cu sisteme fiscale mai favorabile. Totodată, falimentele s-au înmulțit cu 20% comparativ cu anul precedent, iar numărul noilor firme înregistrate este în scădere accentuată.

În ciuda acestor efecte, autoritățile estimează că măsura ar putea aduce la buget circa un miliard de euro. Însă mulți se tem că impactul negativ asupra economiei va fi semnificativ mai mare.

Reacții din partea mediului economic și a experților

Gabriel Biriș, fondatorul Tax Institute, a declarat că situația bugetară este deja gravă și se așteaptă măsuri suplimentare după încheierea alegerilor.

La rândul său, Dragoș Anastasiu, consilier onorific al președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, consideră că trebuie abandonate măsurile fiscale excepționale introduse recent.

Eu sper să se renunțe la taxele speciale pe care le-am văzut și sunt implementate de la începutul anului acesta, pentru că ar trebui să intrăm într-o normalitate în care avem un sistem fiscal care nu e bazat pe excepții și pe taxe speciale.
Avem nevoie de normalitate fiscală. Un sistem care să nu penalizeze performanța sau să împingă companiile în afara țării
”, a transmis acesta.

Pe de altă parte, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a apărat măsura, explicând că România se confruntă cu un deficit bugetar foarte mare, iar sursele de finanțare sunt limitate.

Oamenii de afaceri se plâng de orice, de oricare impozit, de orice schimbare în regimul fiscal, așa cum cetățenii nu agreează o creștere de impozite. Nu se dorește așa ceva. Dar țara asta de unde să scoată, domnule, resurse, când ai un deficit de 9%? Din ce?”, a spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles