Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. Această dată a fost stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marcând un moment important din istoria țării noastre, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. Astfel, celebrarea Zilei Naționale la Alba Iulia este un eveniment semnificativ, la care sunt prezenți, an de an, atât localnici, cât și turiști.
Evoluția Zilei Naționale a României: De la 10 Mai la 1 Decembrie
În perioada cuprinsă între anii 1866 – 1947, Ziua Națională a României era celebrată la data de 10 Mai, marcând astfel un moment cu triplă semnificație. Astfel, la 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajungea la București, depunând în fața Parlamentului jurământul de credință și fiind proclamat Domnitor al României sub numele de Carol I.
În același context, la 10 mai 1877, Carol I promulga Legea pentru desființarea tributului către Înalta Poartă, ca rezultat al proclamării Independenței de Stat a României, eveniment care a avut loc la 9 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaților. La 10 mai 1881, se realiza proclamarea Regatului României.
După abdicarea forțată sub presiunile regimului comunist la 30 decembrie 1947 și plecarea din țară în ianuarie 1948 a regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), Ziua Națională a României a fost sărbătorită între anii 1948 și 1989 la data de 23 august. La această dată, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România a părăsit alianța cu Puterile Axei (Germania, Italia și Japonia), a declarat încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliatelor (Franța, URSS, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii) și a declarat război Germaniei naziste și Ungariei horthyste.
În 1990, Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Națională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.
La 1 Decembrie 1990, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod solemn, atât la Alba Iulia, unde au participat numeroase oficialități române la ceremoniile organizate, cât și la Arcul de Triumf din București, unde a avut loc o impresionantă paradă militară. Începând din 1990, tradiția sărbătoririi acestei zile s-a menținut în București și în alte orașe din întreaga țară, marcându-se prin parade militare și ceremonii cu depuneri de coroane, precum și prin diverse manifestări culturale.
Ziua Națională a României la Alba Iulia în 2024: Programul evenimentelor
ora 10:00 – Rădăcini și simboluri. Arta tradiției românești
Vernisaj expoziție temporară
Palatul Principilor Transilvaniei
ora 10:00 – Salonul de carte „1 Decembrie”, ediția a IV-a
Standuri de edituri și lansări de carte în intervalul orar 10:00 – 20:00
Sediul Administrativ al Consiliului judeţean Alba – Atrium Centurionum
ora 10:00 – Târg de meșteșuguri tradiționale românești – România tradițională
Târg și ateliere de meșteșuguri tradiționale românești (olărit, pictură tradițională de icoane pe sticlă, arte decorative, cojocărie, pielărie, arta lemnului, țesături și cusături tradiționale) în intervalul orar 10:00 – 19:00
Esplanada Centrului Etnografic al Județului Alba
ora 10:30 – Omagiu lui Avram Iancu, erou al națiunii române
Eveniment – filmare cu păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor din județul Alba: omagiu lui Avram Iancu, erou al națiunii române, cu ocazia Zilei Naționale a României
Traseu filmare: Poarta I – Poarta II – Poarta III – Esplanada Sălii Unirii
ora 11:00 – Marea Adunare Națională – Primirea soliilor din Cetățile de Scaun
Reconstituire istorică
Piața Cetății Alba Carolina
ora 12:00 – Te Deum
Catedrala Încoronării
Focuri de artificii de zi
Esplanada Catedralei Încoronării
ora 12:30 – Semnare acord de asociere
Sala Unirii
ora 13:00 – Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire
Monumentul Unirii
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
ora 14:00 – Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României
Bulevardul 1 Decembrie 1918
ora 16:00 – Semnare acord înfrățire – Municipiului Alba Iulia, Județul Alba, România cu Municipiul Edineț, Raion Edineț, Republica Moldova
Sala Unirii
ora 17:00 – Caleidoscopul Unirii
Animație, prezentări, reenactment istoric
Piața Cetății Alba Carolina
ora 17:30 – Retragerea cu torțe
Sala Unirii
ora 18:30 – Spectacol folcloric extraordinar – ALBA UNEȘTE ROMÂNIA
Spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României în „Anul Avram Iancu”, susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Veta Biriș, Ionuț Fulea, Pr. Doru Gheaja, Sava Negrean Brudașcu, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, Mariana și Adriana Anghel, Anghelina Timiș, Cristian Pomohaci, Roxana Reche, Mihaela Grec, Georgiana Necșa, Nicolae Plută, Șirin Narenji, Cristian Totpati, Lucreția Goagea, Floricica Moga, Alexandra Chira, Roxana Bădescu, Dorina Narița, Luiza Turcu, Petronela Popa, Cosmin Cotîrlă, Tulnicăresele din Munții Apuseni, Ansamblul „Junii de la Jidvei” și Gabriel Bucur, Corul de copii „Theotokos” și Pr. Călin Bulac, Grupul tradițional „Muguri de Tezaur” și Leontina Fărcaș, Secția muzică a Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Garda Națională de la Alba Iulia a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, alături de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba.
Dirijor Alexandru Pal, prezentator Iuliana Tudor, regia Elise Stan
Casa de Cultură a Sindicatelor
ora 20:30 – La mulți ani, România!
Spectacol de artificii
Piața Cetății Alba Carolina
Așadar, Ziua Națională a României reprezintă un moment de unitate și mândrie națională, care ne amintește de istoria și valorile comune ce ne definesc ca popor, oferindu-ne prilejul să celebrăm împreună această zi specială. La mulți ani, România!