miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Klaus Iohannis: „Suntem în Schengen cu drepturi depline!”

Miniștrii de Interne ai Uniunii Europene au decis joi, 12 decembrie, ca România și Bulgaria să intre pe deplin în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, eliminând controalele la frontierele terestre interne începând cu prima zi a anului viitor.

„O veste bună pentru România – suntem în Schengen cu drepturi depline! Începând cu 1 ianuarie 2025, eliminarea controalelor la frontiere va însemna circulație mai rapidă și mai simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, costuri logistice mai scăzute pentru companii și creșterea competitivității.

Apartenența la Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Deși țara noastră este de mult timp pregătită tehnic la nivelul exigențelor Schengen, ne-am confruntat cu o serie de obstacole pentru a căror înlăturare m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv. Felicit toate instituțiile noastre parte din acest amplu efort și le mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut.

România este și va rămâne o țară proeuropeană. De câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre.

România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, transmite Klaus Iohannis, președintele României.

Austria nu se mai opune aderării

Austria a anunţat că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne Gerhard Karner. „Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. „După «Schengen aerian», «Schengen terestru» este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner.

Cu toate acestea, singurul lucru asupra căruia planează o doză de incertitudine este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, cum se menţionează în Declaraţia comună a României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei dată publicităţii la Budapesta, pe 22 noiembrie.

Așadar, decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre ar putea fi însoțită de o declarație comună cu Austria, similar celei din 30 decembrie 2023, care sublinia eforturile comune de combatere a migrației ilegale.

Cum aderă o țară la spațiul Schengen?

Țările care doresc să adere la spațiul Schengen trebuie să îndeplinească o listă de condiții prealabile. Ele trebuie:

  • să aplice setul comun de norme Schengen (așa-numitul „acquis Schengen”), de exemplu în ceea ce privește controalele la frontieră, eliberarea vizelor, cooperarea polițienească și protecția datelor cu caracter personal
  • să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe în numele altor țări din spațiul Schengen și pentru eliberarea de vize Schengen uniforme
  • să coopereze eficient cu autoritățile de aplicare a legii din alte țări Schengen, astfel încât să mențină un nivel ridicat de securitate după eliminarea controalelor la frontierele interne
  • să se conecteze la Sistemul de informații Schengen (SIS) și să îl utilizeze

Țările care doresc să adere la spațiul Schengen trebuie să facă obiectul unei serii de evaluări menite să stabilească dacă țările respective îndeplinesc condițiilenecesare pentru aplicarea normelor Schengen.

După ce evaluarea confirmă că un stat membru este pregătit să adere la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne, toți ceilalți membri ai spațiului Schengen trebuie să aprobe decizia în unanimitate, după consultarea Parlamentului European.

Pot fi reintroduse controalele la frontieră în spațiul Schengen?

Mai multe țări din UE au decis să reintroducă controale la frontierele interne în perioada 2020-2022 în contextul pandemiei de COVID-19. Controalele au mai fost reintroduse și în alte circumstanțe, inclusiv în 2015, în urma atacurilor teroriste sau a creșterii fluxurilor de migrație în UE.

Reintroducerea controalelor la frontierele interne ar trebui să aibă loc numai ca o opțiune de ultimă instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles