Reparaţii la mai multe obiective degradate ale Cetăţii Alba Carolina; valoarea lucrărilor – aproape o jumătate mil. lei

Reparaţii la mai multe obiective degradate ale Cetăţii Alba Carolina; valoarea lucrărilor – aproape o jumătate mil. lei

Primăria Alba Iulia a recepţionat lucrări de reparaţii în mai multe zone ale Cetăţii Alba Carolina, a căror valoare se ridică la aproape jumătate de milion de lei, a anunţat, luni, primarul Gabriel Pleşa.

“Astăzi, recepţionăm lucrările de reparaţii în mai multe zone ale Cetăţii Alba Carolina, a căror valoare se ridică la aproape jumătate de milion de lei. Acestea înseamnă reparaţii importante a unor poduri, pasarele, obiecte de mobilier urban, statui sau elemente de zidărie care s-au degradat în ultimii ani”, a spus, într-un comunicat, Gabriel Pleşa.

Principalele lucrări recepţionate sunt:

– reparaţii capitale la podul din lemn  de lângă Electrica;

– reparaţii capitale la pasarela din lemn de la Grădina Japoneză;

– reparaţii capitale pasarelă de acces din Latura de Vest la catargul tricolor;

– vopsire elemente din lemn la podurile de la  Poarta III, Poarta IV, Poarta V, Poarta VI şi pasarela din lemn de la Centrul de Informare Turistică;

– reparaţii gard Principia şi drumul roman;

– reparaţii coşuri de gunoi;

– reparaţii la jardinierele din lemn ;

– reparaţii elemente din lemn la bănci;

– reparaţii şi înlocuire cişmele de apă;

– reparaţii la pavaje din piatră;

– curăţire graffiti de pe monumentele istorice – Obelisc, soclu Statuia Toboşarului;

– reparaţii la elementele din bronz a statuilor din interiorul cetăţii;

– reparaţii elemente de zidărie şi soclu la zidul din cărămidă de la poarta a III-a.

Pleşa a mai spus că Cetatea Alba Carolina, emblema oraşului şi punctul principal de atracţie turistică, este şi va rămâne o prioritate a acestei administraţii.

“Sunt convins că ne dorim cu toţii ca ea să se dezvolte şi să devină nu doar un magnet turistic, ci şi un loc în care albaiulienii să-şi poate petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Totodată, ea să devină un şi obiectiv viabil economic, unul care aduce plus valoare pentru oraş. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, Cetatea trebuie întreţinută în mod constant iar orice degradare sau stricăciune trebuie remediată cât mai rapid şi eficient, la costuri cât mai reduse posibil”, a declarat primarul.

El a mai spus că se caută soluţii pentru a elimina şi acele “graffiti”-uri cu care unii “tineri rebeli” cu veleităţi artistice au reuşit să decoreze mai mulţi pereţi şi mobilier din perimetrul Cetăţii.

“Susţinem orice fel de manifestaţie artistică, însă şi arta îşi are locul ei, iar în acest caz nu poate fi vorba despre transformarea Cetăţii bastionare într-o pânză pentru artă contemporană. Tocmai de aceea, sperăm să găsim înţelegere din partea acestor tineri, pe care suntem dispuşi să-i sprijinim în demersul lor artistic, însă în locuri adecvate şi mai potrivite cu modul lor de exprimare”, a transmis acesta.

Primarul a încheiat că, după toate investiţiile făcute în restaurarea şi recondiţionarea ei, Cetatea Alba Carolina nu poate fi lăsată să se degradeze şi se va interveni ori de câte ori situaţia o va cere, pentru a păstra aspectul ei deosebit şi pentru a păstra întreaga zonă la un standard cât mai ridicat.

Categories: Local