Fonduri nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro, atrase în Regiunea Centru prin POR

Fonduri nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro, atrase în Regiunea Centru prin POR

Peste 920 de contracte de finanţare au fost semnate până acum la nivelul Regiunii Centru prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, fiind atrase astfel fonduri nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro.

Consiliile județene, primăriile de comune, orașe, municipii, dar și alte instituții publice, universități, spitale, unități de cult, precum și firme private din cele șase județe ale Regiunii Centru, respectiv Alba Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, au depus la ADR Centru pentru a primi finanţare nerambursabilă 2.235 de proiecte în valoare totală de peste 3,5 miliarde euro, din care 2,6 miliarde euro fonduri europene.

Finanţarea a fost solicitată pentru realizarea de noi construcții, lucrări de modernizare sau extindere a construcțiilor existente, investiții în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de piste de biciclete și parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri și achiziția de echipamente.   

După evaluarea cererilor de finanțare depuse, până în prezent, peste 920 de contracte de finanțare au fost semnate, cu o valoare totală a bugetului alocat pentru investiții de peste 1,6 miliarde euro, din care mai mult de 1,16 miliarde euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din POR.

Alte 94 de cereri de finanțare, având o valoare de peste 100 milioane euro, sunt în fază precontractuală, urmând să fie foarte curând aprobate pentru finanțare de către Autoritatea de Management a POR din cadrul MDLPA.

”Primele proiecte au fost depuse în 2017, iar pe lângă cele mai mult de 2.200 de cereri evaluate pentru solicitanții din Regiunea Centru, echipa Agenției a fost implicată și în evaluarea a mai mult de 100 proiecte Regio depuse de solicitanții de fonduri europene care vor investi în regiunile din sudul țării. Trebuie luat în considerare și faptul că noi avem alocat pentru Regiune un buget ceva mai mic de 800 milioane euro, inclusiv contribuția națională. Astfel, este semnificativ faptul că valoarea solicitată de beneficiarii de proiecte, prin contractele semnate, a depășit un miliard de euro, iar la finalul anului 2023 vom depăși un miliard euro atrași efectiv pentru dezvoltare” , a spus Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.

Categories: Business in top