Proiectul de exploatare a aurului aluvionar de pe Valea Buciumanilor se supune evaluării impactului asupra mediului

Proiectul de exploatare a aurului aluvionar de pe Valea Buciumanilor se supune evaluării impactului asupra mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba anunţă luarea deciziei etapei de încadrare cu evaluarea impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “Exploatarea aurului aluvionar”, propus a fi amplasat în Coleşeni, Măgura, Izbita, Gura Izbitei, Albia minoră a pârîului Valea Buciumanilor – Perimetrul Izbita (situat în partea centrală a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer).

O firmă înfiinţată în vara anului trecut în Alba Iulia, DRAGA RIVER EXTRACT SRL, vrea să investească 30.000 de euro în exploatarea aurului aluvionar într-un perimetru situat pe valea Buciumanilor, din zona localităţii Bucium şi până în zona din amonte a localităţii Coleşeni.

Firma a depus în august la APM o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Exploatare aur aluvionar”, obiectiv localizat în bazinul hidrografic al râului Mureş, pe pârâul Valea Buciumanilor (Valea Albă).

Ca urmare a acestei solicitări, APM a decis că proiectul se supune evaluarii impactului asupra mediului şi se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apa- SEICA.

Administrativ, perimetrul este situat în Bucium, iar suprafaţa de teren este în administrarea A.N. APELE ROMÂNE, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, S.G.A. Alba.

Zona din amonte a perimetrului este la cca. 1.500 metri de “DETUNATA FLOCOASĂ” şi la cca. 2.000 metri de “DETUNATA GOALĂ”.

Proiectul, care are o perioadă de implementare de 2-3 ani, are ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale. Perimetrul de exploatare pentru aur aluvionar “IZBITA” are o suprafațǎ de 0,036 kmp (cca. 35.619 mp).

Capacitatea totală de producție cuprinsă în proiect este de cca. 20 mc concentrat aurifer.

Adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 şi 0,5 m, în funcţie de grosimea şi granulometria depozitului aluvionar.

Proiectul, conform denumirii sale, are ca scop exploatarea aurului aluvionar din aluviuni şi nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins aurul. El prevede executarea lucrărilor specifice de exploatare a aurului aluvionar din albia minoră a râurilor.

Perimetrul IZBITA este situat în partea centrală a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer. Geografic, aparține Munților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud.

Categories: Business in top