7 alerte de măşti neconforme provenite din China, emise de România prin sistemul RAPEX

7 alerte de măşti neconforme provenite din China, emise de România prin sistemul RAPEX

România a emis, prin sistemul RAPEX, şapte alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă provenite din China, care poartă marcajul CE, potrivit sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene, informează AGERPRES.

Produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant. Ele nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2.

Autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă.

“Aşa cum v-am obişnuit, Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă a ANPC este la datorie, mai ales în perioade grele şi complicate pentru toţi, cum este cazul acestor luni de pandemie. (…). Până în acest moment, nu mai puţin de 12 alerte emise de ANPC, în numele ţării noastre, sunt prezente pe Sistemul de alertă rapidă RAPEX”, a declarat, potrivit sursei citate, Eduardt Cozminschi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Instituţia îi avertizeazează pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul “produse interzise comercializării”.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

Categories: National