Cariera de piatră Măgura Lupului – Zlatna va fi extinsă

Cariera de piatră Măgura Lupului – Zlatna va fi extinsă

MUREŞUL DRÂMBAR SRL a a decis să extindă perimetrul actual, în suprafaţă de 77.489 mp, al carierei de piatră Măgura Lupului situată în extravilanul Zlatnei, cu suprafaţa de 16.192 mp, în vederea asigurării frontului de lucru.

Firma deţinută şi administrată de Ioan Gligor Todea a depus la APM solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “Extindere carieră de piatră (Măgura Lupului)”. Informaţiile privind proiectul propus/memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul APM şi la sediul titularului din comuna Ciugud, în zilele de luni – joi, între orele 9.00 – 15.00, şi vineri, între orele 9.00 – 13.00.

Suprafaţa de extindere se află în prelungirea carierei actuale. Extinderea suprafeţei de exploatare va asigura funcţionarea carierei, aspect ce va fi benefic pentru economia de pe plan local, cât şi pentru economie în general, se arată în memoriul depus la APM.

Capacitatea actuală de producţie este de 213.000 tone/an.

Operaţiunea de puşcare se face de către SC Explomin Deva, societate acreditată în acest sens.

Andezitul dizlocat este transportat la staţia de sortare-prelucrare, aflată la cca 2,5 km de carieră cu ajutorul basculantelor. Staţia de sortare –prelucrare agregate minerale este amplasată pe o suprafaţă de 6.161 mp în extravilanul satului Cib, comuna Almaşu Mare. În staţia de sortare-prelucrare, agregatele minerale sunt trecute într-un buncăr de alimentare a concasorului primar cu fălci, buncăr de alimentare a concasorului secundar cu impact, urmând, apoi, sortarea pe 2 ciururi cu dimensiuni diferite. De la ciururi, cele 10 benzi transportoare duc agregatele sortate pe dimensiuni la depozitele de materii finite, de unde sunt livrate, apoi, pe piaţă.

Suprafaţa existentă a carierei este de 6,95 ha, iar după extindere, suprafaţa totală va fi de 8,56 ha.

În zonă sunt deschise şi alte cariere de exploatare a agregatelor minerale, dar acestea sunt situate la distanţă relativ mare de amplasamentul propus.

Înfiinţată în 2009, MURESUL DRÂMBAR SRL a înregistrat anul trecut venituri de 36,4 mil. lei şi un profit net de peste 306.000 lei, cu un număr mediu de 50 de angajaţi.

Categories: Business in top