Gabriel Pleșa : “Alba Iulia a fost un oraș închis pentru investitori, iar acest lucru trebuie să se schimbe!”

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului AlbaBusiness, noul primar al municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, detaliază o parte dintre proiectele pe care vrea să le implementeze în oraș și explică modul în care acestea vor fi finanțate și duse la capăt.
Q : Domnule Gabriel Pleşa, care va fi prima iniţiativă „de substanţă” pe care o veţi dispune odată cu preluarea „de facto” a mandatului de primar al municipiului Alba Iulia?
A: În primul rând vă rog să îmi permiteți să mulțumesc albaiulienilor pentru încrederea pe care mi-au oferit-o la alegerile din 27 septembrie. Pentru mine este o onoare să fiu primarul municipiului Alba Iulia și angajamentul meu față de cetățeni este voi aduce albaiulienii în centrul deciziilor administrației locale. Vrem să aducem în Primăria Alba Iulia buna guvernare locală, legea și ordinea, performanța și meritocrația. Așa cum am spus și în campania electorală. Alături de albaiulieni am declanșat o adevărată revoluție a bunului simț și a respectului pentru cetățean! Toată lumea mă întreabă ce voi face în primele zile la Primărie și vă spun doar trei lucruri: voi cere TRANSPARENȚĂ TOTALĂ și voi deschide Primăria spre cetățeni, voi solicita un AUDIT ÎN PRIMĂRIE pentru că albaiulienii trebuie să știe unde se află administrația locală și cum a fost administrat orașul lor și nu în ultimul rând vom începe să implicăm activ cetățenii în luarea tuturor deciziilor importante pentru oraș.
Auditul putem să îl facem cu o firmă specializată și autorizată, cum face spre exemplu colegul meu Nicușor Dan la București, sau cu ajutorul Curții de Conturi.
Q : Legat de cheltuirea banului public, considerați că s-ar impune o reorganizare şi o redimensionare a aparatului administrativ, ştiut fiind faptul că Primăria reprezintă unul dintre principalii angajatori din oraş?
A : În Alba Iulia banul public trebuie cheltuit corect, transparent și cu chibzuință. Un politician ar evita răspunsul la întrebarea dumneavoastră, însă eu îmi asum faptul că administrația publică locală din Alba Iulia trebuie să treacă printr-un audit complex care presupune atât analiza financiară, cât și evaluarea resursei umane. Cum ați amintit și dumneavoastră se vorbește despre Alba Iulia ca fiind unul dintre cei mai mari angajatori, astfel încât este normal ca, în urma unui audit de personal, albaiulienii să afle ce fac cei pe care îi plătesc în fiecare lună din taxele și impozitele lor.
Q : În ultimii ani s-a susţinut mereu că Alba Iulia este un „smart city”. În opinia dumneavoastră, cât de reală este această „lozincă”?
A : Alba Iulia este un oraș care a abordat în ultimii ani acest concept „smart city”, însă mai are mult până va ajunge un oraș cu adevărat inteligent. Un smart city înseamnă în primul rând o administrație publică inteligentă care pune la dispoziția cetățenilor soluții moderne pentru interacțiune, pentru consultare publică sau pentru plata taxelor și impozitelor locale. Un oraș inteligent este acela care folosește tehnologia în beneficiul oamenilor, iar astfel de soluții smart trebuie să se regăsească în sistemul de semafoare, la trecerile de pietoni din zonele intens circulate, în iluminatul public sau în marile parcări publice. Putem reduce consumul de energie prin iluminat inteligent, programabil pe baza unor senzori sau prin softuri inteligente sau putem fluidiza traficul la orele de vârf prin sincronizarea semafoarelor. Acestea sunt doar câteva idei din conceptul vast de „smart city” și din viitoarea strategie pe care ne-o propunem să o realizăm. În centrul tuturor acestor măsuri se va regăsi mereu cetățeanul care va trebui să aibă la dispoziție în primul rând servicii publice digitalizate, la un click distanță.
Q : În timpul campaniei electorale, aţi susţinut că Alba Iulia are nevoie de un program de mobilitate urbană „durabilă și reală”. Cum s-ar putea implementa concret un asemenea program într-un oraş, aşa cum aţi afirmat, sufocat de ambuteiaje, de lipsa parcărilor în zonele instituțiilor publice? Cum ar putea fi motivaţi cetăţenii să renunţe la confortul personal, respectiv la circulaţia cu autoturismul, şi să folosească mijloacele de transport în comun?
A : În campania electorală am lansat în dezbatere publică programul de mobilitate urbană „Mobilitate durabilă și reală pentru Alba Iulia – un oraș pentru oameni, nu pentru mașini”. Programul presupune mai multe măsuri care să rezolve problemele grave de mobilitate, care au transformat Alba Iulia într-un oraș sufocat: ambuteiajele de la intrarea în municipiu dinspre Sebeș, intrarea Șard/ Micești și respectiv la trecerea de nivel cu calea ferată spre șoseaua de centură, lipsa parcărilor în zonele instituțiilor publice și aglomerația din proximitatea unităților de învățământ. Alba Iulia trebuie să devină un oraș al mobilității durabile și să se bazeze pe un transport public inteligent și eficient, care să stimuleze cetățenii să renunțe la autoturismul personal și să folosească mijloacele de transport în comun. De asemenea traficul infernal dintre Alba Iulia și Sebeș este o problemă care afectează grav cetățenii din cele două municipii și care nu poate fi ignorată de o administrație publică responsabilă. Exemplul revoltător este podul peste Râul Mureș și cred că ați văzut în campania electorală cum fosta administrație locală s-a spălat pe mâini montând două panouri care informează că podul aparține CNAIR.
Programul de mobilitate urbană propus de mine și de echipa USR – PLUS presupune, în această primă fază, 5 puncte mari:
- Un nou pod peste Râul Mureș – o administrație responsabilă nu poate exclude acest proiect din planurile de mobilitate urbană
Un nou pod peste Râul Mureș! Nu este o utopie sau o promisiune electorală, ci un proiect care trebuie să devină realitate în următorii ani. În lipsa acestui proiect cei aproape 50.000 de șoferi, care tranzitează zilnic Alba Iulia, vor îndura în continuare calvarul celor câțiva kilometri parcurși în zeci de minute sau uneori în ore întregi. Realitatea este că actualul pod este depășit moral și cârpelile viitoare vor consuma inutil bani fără să rezolve adevărata problemă: podul este o construcție veche, care nu va mai putea asigura nici măcar siguranța traficului rutier din cauza fisurilor apărute în grinzi. Singura soluție este construirea unui nou pod într-un parteneriat Primăria Alba Iulia și Guvernul României (Ministerul Transporturilor și CNAIR), iar sursele de finanțare vor fi disponibile prin programele europene. Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027, spre exemplu, are un buget total de 8,368 miliarde euro, iar C.N.A.I.R. se regăsește printre beneficiarii eligibili. Sau AXA 2 – Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială – are ca beneficiari eligibili administrațiile locale și în cadrul acesteia se pot finanța și construcția/modernizarea accesului municipiilor la sectoarele rețelei rutiere primare.
Este adevărat că podul este al CNAIR, așa cum ne anunța fosta conducere a primăriei, dar majoritatea oamenilor care îndură zilnic umilința traversării acestui pod sunt din Alba Iulia. Din respect pentru ei, un primar serios, aflat în vârful unei administrații cu bun-simț, e obligat să includă în proiectele municipalității acest pod.
- Rețea pentru tramvaie în zona metropolitană Alba Iulia – Sebeș – Șard
Această inițiativă a stârnit foarte multe controverse și chiar a fost ironizată de opozanții politici. Eu vă spun că zona Alba Iulia – Sebeș va deveni tot mai sufocată în următorii ani, iar soluția va fi transportul în comun. De aceea trebuie să gândim împreună cu Sebeșul, dar și cu celelalte localități din zonă, soluții pentru un transport în comun integrat și cât mai ecologic. Soluția între Alba Iulia și Sebeș ar putea fi o rețea de tramvaie fără catenară, a căror alimentare electrică este realizată prin sistemul de șine, fără linii aeriene și cu performanțe mult mai mari decât sistemele clasice. Măsura va fi inclusă în planul de mobilitate urbană și analizată cu seriozitate pentru că ar rezolva problema numeroșilor navetiști din Alba Iulia și Sebeș. Proiectul trebuie asumat însă de ambele administrații locale, iar sursele de finanțare sunt disponibile pe Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027 și Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027. Doar un transport verde și civilizat va încuraja cetățenii să renunțe la autoturismele personale pentru a merge la serviciu.
- Transport gratuit pentru elevi cu autobuze speciale (curse de transport școlar)
Transportul pentru toți elevii din Alba Iulia trebuie să fie gratuit, însă pentru a încuraja părinții să aibă încredere în acest transport trebuie să se realizeze cu autobuze speciale destinate doar transportului școlar. Astfel, pe modele care funcționează în Cluj-Napoca sau în alte orașe mari europene, trebuie regândit întreg transportul public astfel încât să fie create curse pentru elevi, care să îi preia din zone cât mai apropiate de casă și să îi lase în zona școlilor. De asemenea pe fiecare astfel de cursă copiii trebuie însoțiți de asistenți medicali din rețeaua școlară, care să se asigure că transportul acestora va fi în siguranță. Doar așa părinții vor avea încredere în transportul școlar și vor renunța să își mai ducă copiii la școală cu autoturismele proprii. Sursa de finanțare: bugetul local, în condițiile în care Alba Iulia plătește milioane de euro anual ca subvenție companiei locale de transport.
- Patru parcări noi în următorii 4 ani
Problema parcărilor nu mai este de mult o noutate în Alba Iulia, iar în următorii ani trebuie gândite urgent 4 parcări supraetajate în Alba Iulia, în zona Centru (Primărie), Centru (Taxe și Impozite Locale), Cetate (Spital) și Cetate (Piață). În zona Primăriei, Cinematograful Columna va fi transformat în centru multifuncțional cu sală pentru evenimente publice și parcări, care să fie folosite gratuit până la ora 16,00 de cetățenii care vin la instituțiile publice, pe baza unui tichet validat la acea instituție. Seara parcarea va deveni parcare de reședință pentru locuitorii din zonă. Pentru fiecare din celelalte zone există terenuri disponibile care pot fi folosite pentru astfel de proiecte, singura provocare fiind în zona Cetate (Piață), unde soluțiile tehnice sunt mai complicate. Sursa de finanțare ar putea fi bugetul local din sumele încasate pentru taxarea parcărilor în Alba Iulia.
- Alba Iulia, un oraș care aparține oamenilor, nu mașinilor
Alba Iulia trebuie să redevină un oraș care aparține oamenilor, nu mașinilor, prin proiecte de regenerare urbană a unor zone publice. Alba Iulia trebuie să redevină un oraș prietenos pentru pieton, a cărui viață în multe zone este pusă în pericol. Pentru mămicile cu cărucioare sau pentru vârstnici, trotuarele din municipiu sunt o adevărată cursă cu obstacole. Nu mai vorbim despre trecerile de pietoni care nu sunt accesibile și bine luminate sau despre mobilierul urban din micile zone de recreere din cartiere care lipsește cu desăvârșire. Alba Iulia trebuie să redevină un oraș pentru oameni, curat, verde, confortabil și accesibil.
Q : În imediata vecinătate a oraşului se află Zona de Dezvoltare Economică Ciugud-Drâmbar, în care sunt prezente, actualmente, peste 30 de companii care derulează afaceri. Credeţi că veţi putea replica modelul administraţiei din Ciugud? Care ar fi “cheia” atragerii de investitori şi în Alba Iulia? Asta ţinând cont şi de realitatea actuală, ca urmare a pandemiei, cu contracţie economică, criză financiară, recesiune.
A : Alba Iulia are nevoie urgentă de o zonă de dezvoltare economică și trebuie să recunoaștem că în acest domeniu vecinii noștri din comuna Ciugud ne-au luat-o cu mult înainte. De aceea cred că Alba Iulia trebuie să înceapă să colaboreze cu Ciugudul și cu celelalte localități vecine pentru atragerea de investitori și dezvoltarea unor proiecte comune. Nu există o rețetă pentru atragerea investitorilor, însă există niște reguli elementare cum ar fi: corectitudinea, transparența și deschiderea administrației locale către mediul de afaceri. De prea mult timp Alba Iulia a fost un oraș închis pentru investitori, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Vom începe conturarea unei zone de dezvoltare economică între șoseaua de centură și Ciugud, în care să oferim pe modelul vecinilor noștri parcele investitorilor interesați să dezvolte afaceri serioase.
Q : În ultimii ani s-a investit, unii ar spune substanţial, în modernizarea Spitalului din Alba Iulia, aflat în administrarea Consiliului Judeţean. Dumneavoastră militaţi pentru construirea de la zero a unui nou spital judeţean. Cum s-ar putea implica administraţia locală într-un asemenea proiect?
A : Vreau să încep răspunsul la această întrebare spunându-vă că vecinii noștri din Sibiu au început proiectul construirii unui nou spital județean, în parteneriat cu Guvernul României și cu fonduri europene. De ce nu ar putea construi și Alba un nou spital? Cetățenii din municipiul Alba Iulia și din județul Alba au dreptul la servicii medicale de calitate, iar acestea pot fi oferite doar într-un spital nou, construit la standarde europene.
Un primar și o administrație locală cu viziune trebuie să aibă curajul să gândească proiecte serioase care vor marca viitorul municipiului Alba Iulia. Noi, echipa USR – PLUS, vrem să lansăm o dezbatere serioasă despre construirea unui nou spital la Alba Iulia, un spital care să ofere condiții decente cadrelor medicale pentru a-și putea desfășura activitate, dar și pentru un act medical de calitate, așa cum pacienții merită.
Cât ar costa acest proiect? Un politician populist ar sări și ar arunca cifre, ar scoate din sertare sau din joben planuri pe hârtie, frumos colorate, pentru a lua ochii albaiulienilor. Un om responsabil și cu respect pentru cetățenii, cum cred că am demonstrat că sunt, vă va spune că va începe demersurile pentru a lansa licitația pentru un studiu de specialitate privind construirea noului spital de urgență din Alba Iulia. Este un proiect care va însemna multe milioane de euro, însă Alba Iulia și județul Alba au forța necesară să realizeze un astfel de proiect, cu fonduri proprii și cu bani europeni. Pandemia actuală ne-a demonstrat că sănătatea este neprețuită și de aceea sănătatea trebuie să fie prioritate strategică pentru orice administrație locală și județeană.
În paralel, voi lansa propunerea în dezbatere publică invitând cetățenii să își spună părerea, dar organizând și grupuri de lucru cu specialiști în domeniul medical, medicii Spitalului Județean Alba, asociații care îi reprezintă pe pacienți și societatea civilă.
Noul Spital de Urgență de la Alba Iulia va putea fi construit doar într-un parteneriat cu Consiliul Județean Alba și vom deschide calea dialogului cu administrația județeană. Noul spital va trebui să fie construit la marginea municipiului, într-o zonă cu acces rapid la principalele tronsoane rutiere, pe un teren generos de câteva hectare care să permită construirea unei clădiri moderne, a unei piste pentru aterizarea elicopterului medical, dar și a unei parcări pentru cadrele medicale și pacienți. Clădirea veche a spitalului poate fi oferită spre închiriere sau gratuit pentru cabinetele medicilor de familie, poate fi folosită pentru laboratoarele Direcției de Sănătate Publică Alba, poate fi amenajat un centru de permanență la standarde normale sau pentru servicii medicale terapeutice.
Q : Judeţul Alba nu are, încă, o sală polivalentă. În prezent este în derulare un astfel de proiect în municipiul Blaj. Credeţi că municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, va avea, mai devreme sau mai târziu, un asemenea edificiu?
A : Este adevărat, județul Alba este, cred, printre puținele județe din România care nu are în municipiul reședință de județ o sală polivalentă. Un astfel de proiect se regăsește însă pe lista proiectelor pe care le vom înainta Consiliului Județean Alba pentru a le dezvolta în parteneriat. Cred că avem nevoie de o sală polivalentă multifuncțională care să fie folosită atât pentru evenimente sportive, cât și pentru expoziții sau evenimente culturale. Pot spune și că Alba Iulia are nevoie și de un teatru, de spații pentru expoziții și alte evenimente culturale sau că are nevoie un brand cultural. Toate acestea trebuie gândite de echipa Primăriei și mai ales de oamenii care se pricep la cultură sau sport, iar de fiecare dată, în fiecare proiect, albaiulienii trebuie să își spună părerea prin consultări publice.
Q : Ca primar, cum aţi putea ajuta concret dezvoltarea infrastructurii sportive din Alba Iulia?
A : Sportul trebuie susținut în orice comunitate, cu accent pe sportul de masă. Cred că și în acest domeniu avem nevoie de o strategie și de prioritizare a investițiilor în infrastructura sportivă. Am ajuns să avem un stadion în paragină, copiii noștri nu mai au spații în cartiere unde să practice un sport de masă, iar sportivii se pregătesc în baze improprii. Ar trebui să începem cu stadionul, apoi să vedem cum putem stimula sportul de masă în rândul tinerilor și copiilor, ar trebui să gândim serios piste de biciclete sau o zonă de agrement cu ștranduri și bazine. Pentru toate acestea trebuie bani, însă vă va surprinde ceea ce vă spun: bani și soluții există, important este să știi cum să îi atragi și să îi folosești.
Q : Cum credeţi că va arăta Alba Iulia în 2024?
A : Chiar dacă nu se cade să răspund la o întrebare cu o întrebare, i-aș întreba pe cititorii dumneavoastră cum și-ar dori ei să arate Alba Iulia peste 4 ani? Să știți că fiecare răspuns la această întrebare ne interesează deoarece ca primar mi-am propus să am un dialog continuu cu albaiulienii. Alba Iulia din 2024 aș vrea să fie cât mai aproape de ceea ce își doresc albaiulienii acum. Așteptările lor sunt foarte mari și presiunea pe noua echipă administrativă va fi foarte mare, însă sunt sigur că vom reuși să implementăm în următorii patru ani proiecte importante și să schimbăm în bine fața orașului. Pentru toate acestea este nevoie de un parteneriat corect și transparent cu albaiulienii.