Firmele sancţionate pentru trucarea licitaţiilor vor putea scăpa de interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice

Firmele sancţionate pentru trucarea licitaţiilor vor putea scăpa de interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice

Firmele sancţionate pentru trucarea licitaţiilor publice pot scăpa de interdicţia de a participa timp de trei ani la astfel de proceduri dacă îşi recunosc vinovăţia, colaborează cu autoritatea de concurenţă şi iau măsuri pentru a nu mai încălca legea pe viitor, a anunţat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul conferinţei online “Pria Competition in Constructions”.

“Legea achiziţiilor publice spune că dacă o companie a fost implicată în încălcări ale legii, printre care şi încălcarea Legii concurenţei, acea companie poate fi exclusă de la proceduri de achiziţii publice pentru o perioadă de trei ani. Este o prevedere din legea europeană a achiziţiilor publice, care a fost preluată în legislaţia naţională”, a menţionat Chiriţoiu.

El s-a referit la lista de 35 de companii sancţionate pentru trucarea licitaţiilor publice în ultimii trei ani, listă publicată în această vară de Consiliul Concurenţei.

“Ce am făcut noi: împreună cu autoritatea care reglementează achiziţiile publice am vrut să venim în întâmpinarea autorităţilor contractante, care derulează procedurile de achiziţii publice, centralizând informaţiile pe site-ul nostru, spunând care sunt companiile care au fost sancţionate în ultima vreme de Consiliul Concurenţei pentru încălcări legate de licitaţii publice. Am dorit să explicităm cum ar putea companiile să scape de excludere, pentru că obiectivul legii este să avem cât mai multă concurenţă la achiziţiile publice. Ai greşit, ai încălcat legea, trebuie să fii pedepsit, noi aplicăm o amendă pentru încălcarea Legii concurenţei legată de achiziţiile publice, vine Legea achiziţiilor cu această pedeapsă suplimentară care spune că trei ani ai interdicţie, dar trebuie să încercăm să avem totuşi cât mai multă concurenţă. Nu este un obiectiv să eliminăm potenţialii participanţi”, a explicat preşedintele Consiliului, citat de AGERPRES.

Una dintre posibilităţi este colaborarea cu autoritatea de concurenţă, fie prin metoda clemenţei – o companie aduce dovezi şi ajută la rezolvarea cazului, fie prin recunoaşterea vinovăţiei.

“O altă metodă prin care o companie poate scăpa de această interdicţie de trei ani este să ia anumite măsuri să evite încălcări ale Legii concurenţei pe viitor, să-şi facă programe de conformare, să-şi pregătească personalul să ştie ce înseamnă Legea concurenţei, să evite să o încalce, să aibă un mecanism de monitorizare a angajaţilor, deci un program de conformare. Deci, pe o variantă sau alta, companiile sancţionate de noi pot scăpa de această interdicţie de trei ani de a participa la licitaţie”, a arătat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei a dorit, prin publicarea acestei liste, să vină în ajutorul autorităţilor contractante, dar şi să arate firmelor că pot acţiona astfel încât să nu mai încalce legea.

În luna august, Consiliul Concurenţei a publicat pe pagina sa de internet, pentru prima dată, o listă de 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii în ultimii trei ani, deciziile de sancţionare, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă. 

Categories: National