Ministrul Agriculturii: 850 mil. lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Sunt 1,2 mil. ha calamitate

Ministrul Agriculturii: 850 mil. lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Sunt 1,2 mil. ha calamitate

Peste 1,2 mil. hectare au fost calamitate din cauza secetei, în special în Dobrogea, Sudul Moldovei şi Oltenia, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent într-o vizită de lucru în Mihalţ.

“La rectificarea bugetară am fost nevoiţi să prindem sume consistente, aproape 850 mil. lei, pentru despăgubiri legate de secetă”, a spus acesta. El a adăugat că o tranşă de minim 85% va intra în contul fiecărui fermier păgubit între 10 şi 15 septembrie, diferenţa urmând să o primească în octombrie. Suma calculată pentru fiecare hectar este de aproape 200 de euro.

Pentru a mai evita ca seceta să aibă efecte în agricultură, ministrul a declarat că este necesară o strategie de gestionare a apei, cu investirea unor sume consistente în tot ceea ce înseamnă sistem de irigaţii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deşertificării.

“Legat de secetă, producţia de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35 şi 40%”, a precizat ministrul. El a subliniat că va fi însă suficient grâu pentru panificaţie, deoarece producţia totală este de peste 5,5 mil. tone, iar consumul uman de grâu panificabil este de 2,2 mil. tone. Oros a adăugat că în jur de 2,2 mil. tone pot fi exportate. Restul producţiei ar urma să fie grâu pentru seminţe, grâu industrial pentru industria alcoolului şi grâu furajer.

Categories: National