miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Independență energetică pentru Blaj începând cu anul 2026 – Proiect de peste 6,4 milioane lei

Proiectul privind construirea unui parc fotovoltaic la Blaj a primit finanțare de la Ministerul Energiei. Astfel, implementarea acestui proiect foarte important va asigura, din 2026, independența energetică a municipiului și va aduce o economie la bugetul local de peste 1,5 milioane euro pe an, bani care vor fi investiți pentru dezvoltarea Blajului. 

„Cererea de finanțare cu titlul „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”, depusă în cadrul Apelului de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice”, lansat în cadrul „Fondului pentru Modernizare” a fost admisă, în data de 16 octombrie 2024, de Ministerul Energiei. Urmează depunerea și verificarea întregii documentații solicitate, iar apoi semnarea contractului de finanțare.

Valoarea totală a proiectului este de peste 6,4 milioane lei.

Parcul fotovoltaic se va construi pe un teren de aproximativ 3 hectare, situat pe strada Gheorghe Barițiu, nr. 42B, în prelungirea zonei industriale. Va fi construită o Centrală Electrică Fotovoltaică, cu puterea instalată totală de 992,20 kWp. Aceasta va fi alimentată de 1640 module bifacial PV (panouri fotovoltaice), cu o putere de 605 Wp, care vor fi conectate la 9 invertoare PV de 100 kVA, puterea totală de ieșire din invertoare fiind de 900 kW.

Termenul de finalizare este 31 decembrie 2026.

Beneficiile instalării unei Centrale Electrice Fotovoltaice

Centrala Electrică Fotovoltaică, odată instalată, va asigura energia electrică pentru toate instituțiile publice arondate Primăriei Blaj, inclusiv consumul de energie electrică stradal, cu o rezervă de 15% față de consumul actual.

Astfel, fiind vorba despre următoarele:

  • toate unitățile de învățământ din Blaj (școli, grădinițe, creșă),
  • Spitalul Municipal Blaj,
  • Palatul Cultural,
  • Cămin Persoane Vârstnice,
  • iluminat public,
  • Serviciul Asistență Socială,
  • Sala Polivalentă,
  • Bazinul de înot,
  • Baza de agrement,
  • clădirea Primăriei. 

Acest proiect foarte important în economia municipiului Blaj ne va ajuta să obținem independența energetică mult dorită și, mai ales, ne va proteja de fluctuațiile pieței de energie, în contextul liberalizării acesteia și a ridicării măsurii de plafonare a prețului energiei electrice. 

Din 2026, Blajul se aliniază orașelor din Europa independente din punct de vedere energetic”, transmite primarul Municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Obiectivul general al proiectului „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” este următorul:

Producție majorată a energiei electrice din surse regenerabile prin instalarea de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Fondului pentru Modernizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles