Între 15 decembrie 2024 și 26 ianuarie 2025, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia propune cetățenilor o călătorie în timp, care poate fi considerată o întoarcere metaforică, puternic documentată și atent ilustrată, în perioada de dureroasă amintire a regimului comunist.
Expoziția va fi structurată pe mai multe secțiuni, cu scopul de a reprezenta mai mult decât o simplă lecție de istorie. Așadar, această expoziție oferă un prilej de reflecție asupra modului în care trecutul ne modelează prezentul și de a ne aminti cât de prețioasă este LIBERTATEA.
Printr-o prezentare și un design inedit, vizitatorii vor putea înțelege mai bine impactul regimului comunist asupra vieții de zi cu zi, cu lipsurile de orice fel, sistemul educațional marcat de ideologia regimului, industrializarea forțată, represiunea brutală a oricărei opoziții, totul sub supravegherea permanentă a Securității.
„Se împlinesc, în curând, 35 de ani de la Revoluție. 35 de ani în care absolut totul s-a schimbat radical în bine, în România. Asta nu înseamnă însă că am uitat prin ce-au trecut și ce-au fost obligați românii să suporte înainte de 1989. Expoziția INUMAN, pe care o vernisăm în curând, este o dovadă în acest sens. Iar locația exactă, pe care deocamdată nu vrem s-o dezvăluim, pentru a le lăsa vizitatorilor surpriza de a o descoperi singuri, cred că este cea mai potrivită”, spune Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.
O călătorie în timp, recreată până la frigul acelor vremuri
Deoarece frigul face parte din experiența senzorială, după un îndemn atribuit lui Nicolae Ceaușescu: „mai puneți un pulover în plus!”, va fi recreată inclusiv temperatura ambientală uzuală din acele vremuri, astfel vizitatorii fiind sfătuiți să poarte îmbrăcăminte călduroasă și să nu o lase la garderoba muzeului.
Recepția vernisajului INUMAN și moderatorii:
- luni, 16 decembrie, ora 12:00
- moderatori: echipa Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei.
Evenimentul va fi completat de prelegerile susținute de istoricii dr. Liviu Zgârciu, cu lucrarea: „Securitatea în județul Alba în anii ’80” și dr. Dragoș Ursu cu lucrarea: „Împotriva comunismului: o radiografiere a represiunii politice și a rezistenței anticomuniste din județul Alba”.
Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv zilnic, între 09:00 și 17:00, cu intrare din 30 în 30 de minute, ultima intrare la 16:30, accesul fiind gratuit pe toată durata expoziției.
De asemenea, evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Guvernului României, iar partenerii sunt: colecționar Remus Baciu, Penitenciarul Aiud, Muzeul Consumatorului Comunist Timișoara, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, EXPOROMÂNIA (www.exporomania.ro), Emil Ioan Pocol și Retromobil Club România.