Biroul de Promovare Comercială și Economică Budapesta organizează joi, 30 ianuarie 2025, de la ora 16:00 (ora României) seminarul online „Doing Business in Hungary”.
Cui îi este adresat seminarul?
Astfel, seminarul este adresat companiilor românești interesate să afle despre sistemul fiscal din Ungaria, cum pot să acceseze piața ungară, cum pot să înceapă o afacere sau cum pot să își deschidă o companie în Ungaria.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu compania Visegrad Legal, unde fondatorul acesteia va susține o prezentare și va răspunde la întrebări.
Care este programul?
16:00-16:05 Cuvânt deschidere, ES Gabriel Șopandă, Ambasadorul României în Ungaria
16:05-16:10 Cuvânt introductiv, Horia Mintaș, ministru consilier BPCE Budapesta
16:10-16:35 Prezentare Doing Business in Hungary, Adam Illes, partener Visegrad Legal
16:35-18:00 Sesiune Q&A
De asemenea, important de menționat este faptul că seminarul se va desfășura în limba engleză.
Înscrierile se fac până pe data de 29 ianuarie 2025, pe adresa budapesta.economic@mae.ro, menționând numele companiei/profil activiatate, adresa de e-mail și persoana de contact.
Economia Ungariei
Așadar, conform unui ghid pentru afacerile în Ungaria, publicat de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, în cursul anului 2024 economia Ungariei a fost caracterizată de turbulențe, prin scăderea consumului și a producției industriale, lipsa fondurilor europene și a finanțărilor investițiilor publice. Inflația a înregistrat 3,2% în luna octombrie 2024 iar PIB-ul a înregistrat o scădere de – 0,8% în QIII, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
În prezent guvernul de la Budapesta se confruntă cu o nevoie de lichidități, în mare parte datorată lipsei fondurilor europene și a lipsei cuantumului financiar alocat HU prin PNRR. Investițiile publice au fost stopate la începutul anului, în prezent fiind prioritizate în funcție de importanță, doar cele absolute necesare fiind demarate.
Din punct de vedere al nivelului de trai, populația se confruntă cu o creștere a prețurilor de peste 50% la alimente, comparativ cu anii 2021-2023. Totodată, prețurile la energie și utilități pentru companii au crescut în unele cazuri cu 100%, pentru cetățeni acestea fiind subvenționate cu până la 90% de către guvern, în principal la energie.
2024: Curs valutar și taxe
De asemenea, banca centrală a încercat să mențină cursul valutar la un nivel relativ stabil în cursul anului, în comparație cu anul 2022 când moneda națională s-a depreciat cu peste 10%, totuși în toamna anului 2024, moneda națională s-a depreciat constant, cu aproximativ 7% comparativ cu perioada mai-august 2024, conform aceleiași surse.
Premierul ungar a menținut și în cursul anului 2024 o serie de supra taxe impuse companiilor din domenii precum:
- farma,
- bancar,
- aviație,
- asigurări,
- telecomunicații,
- publicitate,
- energie,
- comerț.
Numite taxe pe extra-profit, în principal afectează companiile străine (marile lanțuri comerciale), companii precum MOL sau Wizz Air, eMag, dar și companii locale din domeniile vizate. Conform previziunilor guvernului, o parte din acestea vor fi eliminate în 2025, menținând doar supra taxe pentru zona de comerț, asigurări și bancară.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.