Institutul Naţional de Statistică a pus la dispoziția populației, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, informații statistice cu privire la populația feminină a României. Astfel, din cele 19067,6 mii persoane care la 1 ianuarie 2024 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României, 9796,2 mii sunt femei, reprezentând 51,4% din totalul populaţiei rezidente.
Așadar, peste 5226,5 de mii de femei locuiesc la oraş, reprezentând 52,8% din totalul populaţiei urbane, iar în mediul rural ponderea populaţiei feminine este de 49,8%.
Vârsta medie a populației feminine este cu 3,6 ani mai mare decât a celei masculine
- vârsta medie naţională: 42,5 ani
- vârsta medie feminină: 44,3 ani
- vârsta medie masculină: 40,7 ani
În aproape toate județele din România, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților, excepţie făcând judeţul Vaslui.
În județele Vrancea, Vaslui și Vâlcea, procentul femeilor de 65 de ani și peste este mai mare în raport cu totalul femeilor din județ. În schimb, în județele Arad și Alba, acest procent este mai mic, ceea ce înseamnă că sunt mai puține femei vârstnice în comparație cu restul populației feminine.
De asemenea, cele mai multe femei vârstnice trăiesc în mediul urban (53,7% din totalul femeilor de 65 ani şi peste).
Vârsta medie a mamei la naștere în România
În anul 2023, vârsta medie a mamei la naștere a fost de 28,9 ani, în ușoară creștere față de cea din anul 2022 (28,8 ani), iar vârsta medie la prima naștere a fost de 27,5 ani în ușoară scădere față de anul precedent când vârsta medie a mamei la naștere a fost de 27,6 ani, menținându-se tendința de amânare a nașterii.
Femeile din mediul rural au continuat să nască la o vârstă mai tânără (27,5 ani) comparativ cu cele din urban (30,2 ani). Decalajul între urban și rural se menține și în cazul vârstei mamelor care sunt la prima naștere (29,2 ani în urban și 25,5 ani în rural).
Valorile extreme pentru vârsta medie la prima naștere se situează între 24,8 ani în județele Călărași și Ialomița și 31,0 ani în Municipiul București. Cea mai ridicată vârstă medie la toate nașterile s-a înregistrat în Municipiul București (31,8 ani), iar cea mai scăzută în județul Călărași (26,6 ani).
Participarea populației la activitatea economică
În ceea ce priveşte participarea populaţiei la activitatea economică, cele mai recente date, respectiv cele aferente trimestrului III 2024, relevă faptul că populaţia ocupată era de 7751,2 mii persoane; dintre acestea, femeile reprezentau 42,9%.
Din analiza structurii populaţiei feminine ocupate pe grupe de ocupaţii reiese că:
- 2,0% au fost cuprinse în grupa membrilor corpului legislativ ai executivului, a înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori;
- 24,5% au lucrat ca specialişti în diverse domenii de activitate;
- 8,8% erau tehnicieni sau alţi specialişti în domeniul tehnic;
- 7,2% au avut statutul de funcţionari administrativi;
- 28,3% au fost angajate ca lucrători în domeniul serviciilor;
- 6,8% şi-au desfăşurat activitatea ca lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit;
- 6,9% au lucrat în grupa muncitorilor calificaţi şi asimilaţi;
- 15,5% au fost cuprinse în alte categorii de ocupaţii;
În privinţa gradului de instruire, din totalul persoanelor ocupate de sex feminin, 28,7% erau absolvente ale învăţământului superior, 6,0% ale învăţământului postliceal şi de maiştri, 43,4% erau absolvente de liceul, iar 10,9% absolvente de învățământ profesional sau de ucenici;
Utilizarea internetului de către femeile cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani
În anul 2024, dintre femeile de 16-74 ani, 90,1% au folosit internetul în ultimele 3 luni.
Navigarea pe internet în interes personal, realizată în ultimele 3 luni a evidențiat că principalul scop a fost comunicarea. În acest scop, din totalul femeilor în vârstă de 16-74 ani, 82,7% au folosit internetul pentru accesarea rețelelor sociale, 79,1% au efectuat apeluri video sau vocale pe internet, 70,1% au utilizat mesageria instant, iar 48,1% au utilizat internetul pentru transmiterea sau primirea de e-mailuri.
Alte scopuri, pentru care o mare parte a femeilor în vârstă de 16-74 ani au utilizat internetul, au fost pentru găsirea de informații despre bunuri sau servicii (62,3%) și citirea online a site-urilor de știri, ziarelor și revistelor (47,3%).
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.