joi, martie 20, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Conferință de presă la MADR: Sume și măsuri esențiale pentru sprijinul fermierilor, plăți și investiții anunțate

Ministrul Florin Barbu a susținut marți, 15 octombrie 2024, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o conferință de presă. Astfel, în cadrul acesteia s-a discutat despre campania de autorizare a avansului pentru cererile de plată depuse în anul 2024, măsurile de sprijin acordate fermierilor în anul 2024, dar și despre programele de reproducție suină și agricolă.

Începând cu 16 octombrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat plățile în avans pentru fermieri.

Total avans: 1,2 miliarde euro, repartizat astfel:

  • 1 miliard euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)
  • 200 milioane euro pentru măsurile delegate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Pentru anul de cerere 2024, avansurile vor fi:

  • 70% din sumele aferente intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)
  • 85% din sumele aferente măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Totodată, Ministerul Agriculturii, împreună cu reprezentanții fermierilor, băncile și distribuitorii de inputuri agricole, au agreat o formă finală a cadrului legislativ destinat sprijinirii fermierilor cu datorii acumulate. Această inițiativă a fost concretizată prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de guvern din 9 octombrie 2024.

Startul plăților din 16 octombrie 2024

  • Avansul acordat de APIA din fonduri europene: 1,2 miliarde euro
  • Plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 402 milioane euro (aproximativ 2 miliarde lei)
  • Plata subvenției pentru motorină aferentă Trimestrului III2024: 79,4 milioane euro

Măsuri de sprijin din Fonduri Europene. Valoare Totală: 4,3 miliarde euro

Plăți în Avans pentru Campania 2024

Suma totală a avansului ce se va plăti începând cu 16 octombrie 2024 este de 1,2 miliarde euro, din care:

  • 1 miliard euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)
  • 200 milioane euro pentru măsurile delegate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Procentajul avansului:

  • 70% din cuantumul intervențiilor FEGA
  • 85% din cuantumul măsurilor FEADR

Măsuri pentru Sprijinirea Investițiilor în Agricultură din Fonduri Europene

PNDR 2014-2020: În acest an au fost efectuate plăți din fonduri europene în valoare de 480 milioane euro, iar gradul de absorbție a fondurilor a ajuns la 90,67% de la începutul programului.

Planul Strategic PAC 2023-2027: Până în prezent, au fost lansate 21 de intervenții (11 pentru investiții și 10 pentru mediu și climă), cu 1920 de contracte încheiate, însumând 375,8 milioane euro.

Exemple de sprijin:

  • Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri: au fost încheiate 1606 contracte, iar plățile efectuate au ajuns la 61,2 milioane euro.
  • Modernizarea și înființarea sistemelor de irigații: au fost încheiate 88 de contracte, în valoare de 120 milioane euro.

Măsuri de Sprijin din Bugetul de Stat. Valoare Totală: 2,3 miliarde euro

Ministerul Agriculturii și Guvernul României continuă să susțină fermierii români prin măsuri esențiale de sprijin, alocate din bugetul de stat, după cum urmează:

  • 10 măsuri de sprijin ca ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal și animal pentru campania 2023, cu o valoare totală de 214 milioane euro (96,14% din plafonul alocat).
  • 5 măsuri de plăți directe în cadrul sprijinului acordat fermierilor afectați de criza din Ucraina, cu o sumă totală de 472,3 milioane euro.
  • 92,9 milioane euro alocați pentru subvenția la motorina utilizată în agricultură, sprijinind fermierii în gestionarea costurilor de producție.
  • 259 milioane euro alocați pentru lucrări de investiții din cadrul Programului Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații, care asigură acces la apă gratuită și acoperă 50% din costurile de energie electrică pentru fermieri.
  • 402 milioane euro acordate pentru despăgubiri pentru secetă, plăți aprobate în ședința de guvern din 9 octombrie 2024.
  • 725,1 milioane euro sub formă de granturi la creditele acordate, prin Programul Rural Plus și Schema de Ajutor de Stat „Creditul Fermierului”, contribuind la finanțarea producției agricole și creșterea rezilienței fermierilor.

Ministerul Agriculturii dezvoltă un nou program de investiții destinat construcției de complexe pentru reproducție, creștere și îngrășare a suinelor. Fiecare complex va avea o capacitate de 1.500 de scroafe, cu o producție anuală estimată de aproximativ 40.000 de porci, destinați abatorizării.

Programe Strategice pentru Dezvoltarea Industriei Agroalimentare și Energiei Regenerabile

Ministerul Agriculturii își concentrează eforturile pe trei programe esențiale, menite să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar românesc.

Astfel, acestea sunt:

  1. Programul Național de Dezvoltare și Susținere a Industriei Alimentare INVESTALIM 2023-2026,
  2. Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, cu finanțare din Fondul pentru Modernizare,
  3. Proiect Pilot de Energie Regenerabilă pentru Irigații – Sisteme Fotovoltaice. 

Aceste inițiative vizează atât procesarea materiilor prime autohtone, cât și extinderea capacităților de producție a energiei regenerabile în unitățile agricole, contribuind astfel la creșterea competitivității și sustenabilității agriculturii românești.

SISTEMUL DE IRIGAȚII – pe primul loc în interesele agricultorilor. Stadiul programului

Până în prezent s-au finalizat 37 obiective de investiții cu o valoare de 887,1 milioane lei, care deservesc 541,5 mii ha. În diferite faze de execuție se află alte 37 de obiective de investiții cu o valoare aferentă de 3,35 miliarde lei, cu o suprafața deservită de 656,7 mii ha.

72 obiective sunt în procedură de achiziție a lucrărilor, servicii de proiectare, și faza de elaborare DALI/PT în valoare de 4,9 miliarde lei ce vor deservi 1,3 milioane ha.

Anul 2024

160 milioane euro sprijinul acordat de la bugetul de stat în acest an pentru lucrări de investiții din cadrul Programului Național de Reabilitare și/sau Înființare a infrastructurii Principale de irigații și Infrastructurii de desecare și drenaj.

99,1 milioane euro măsurile de sprijin privind consumul de energie electrică aferent pompării apei pentru irigații prin stațiile de bază și repompare.

Au fost demarate două intervenții din Planul Strategic PAC 2023-2027 privind modernizarea infrastructurii de irigații și înființarea sistemelor de irigații fiind aprobate 88 cereri de finanțare in valoare de 120,3 milioane euro. Valoarea totală disponibilă la cele două acțiuni este de 502,4 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles