luni, iunie 16, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

Casa Verde 2025: Sprijin extins pentru prosumatori și proceduri mai echitabile de înscriere în program. Noutăți

Ediția 2025 a programului „Casa Verde Fotovoltaice” vine cu o serie de modificări importante, menite să faciliteze accesul la finanțare și să reducă inechitățile din anii trecuți. Ministerul Mediului intenționează să diversifice tipurile de echipamente eligibile și să îmbunătățească procesul de aplicare, pentru ca toți solicitanții să aibă șanse egale.

Sprijin nou pentru cei care și-au instalat sisteme din fonduri proprii

Una dintre principalele noutăți ale ediției din 2025 este posibilitatea ca persoanele care au montat panouri fotovoltaice pe cheltuială proprie să poată accesa acum fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei. De asemenea, programul va include finanțare și pentru pompe de căldură și invertoare compatibile cu diverse sisteme, oferind astfel mai multă flexibilitate tehnologică.

Sume similare, dar buget general mai mare

Valoarea sprijinului financiar per beneficiar rămâne de 30.000 de lei, dar Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) propune pentru acest an un buget total de 2,2 miliarde de lei, o creștere față de cele 2 miliarde alocate în 2024. Totodată, 400 de milioane de lei vor fi rezervate pentru un program distinct destinat achiziției de baterii, adresat și celor care nu au beneficiat anterior de subvenții.

Eliminarea barierelor tehnologice în înscriere

Autoritățile promit o simplificare a procedurii de înscriere, după ce edițiile anterioare au fost marcate de critici privind accesul inechitabil la platforma online. Vor fi analizate soluții care să elimine avantajele obținute prin folosirea softurilor automate și să permită o distribuire mai echilibrată a fondurilor. Între variantele discutate se numără posibilitatea unei înscrieri pe o perioadă mai lungă, în funcție de bugetul disponibil.

Reguli mai stricte pentru instalatori și schimbarea furnizorului

După neregulile semnalate în trecut, AFM a impus criterii mai clare pentru firmele instalatoare, iar posibilitatea de a schimba furnizorul de servicii este acum limitată la primele trei luni de la semnarea contractului.

Condiții de eligibilitate în 2025

Pentru a putea aplica, solicitanții trebuie:

-să fie persoane fizice cu domiciliul în România;

-să dețină în proprietate imobilul unde se va face instalarea;

-să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la autoritățile locale;

-să nu fi beneficiat anterior de fonduri nerambursabile similare.

Printre documentele necesare se numără actul de identitate, extrasul de carte funciară, certificatele fiscale și, opțional, cartea funciară colectivă pentru imobilele de tip duplex.

AFM le recomandă solicitanților să acorde o atenție sporită firmelor cărora le încredințează actele personale, pentru a evita fraudele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles