Ca urmare a deciziei CCR de a anula alegerile și de a relua întregul proces de votare, domnul Călin Georgescu, candidatul care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale alături de Elena Lasconi, solicită membrilor BEC și AEP să nu oprească procesul de votare.
Astfel, domnul Călin Georgescu dorește să facă următoarele mențiuni:
- Decizia CCR este într-adevăr obligatorie, dar în același timp, d.p.d.v. legal, trebuie menționat faptul că nu există nicio sancțiune pentru nepunerea acesteia în aplicare.
- Decizia de a continua votul aparține doar BEC și AEP.
- Dacă BEC și AEP respectă democrația, atunci aceste două instituții pot lăsa democrația și votul să se desfășoare deoarece această decizie a lor nu este sancționabilă d.p.d.v. legal de nicio altă instituție.
De asemenea, ATENȚIE, hotărarea CCR nu este contestabilă, în schimb, orice hotărâre a BEC sau AEP poate fi atacată de domnul Călin Georgescu la Înalta Curte de Casație și Justiție, aspect care se va și întâmpla, în numele poporului și al democrației!
Așadar, domnul Călin Georgescu solicită membrilor BEC și AEP să acționeze în interesul poporului și să nu oprească procesul de votare.
Ce spune președintele Klaus Iohannis despre decizia CCR?
Decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, ca urmare a unor nereguli majore, este obligatorie pentru toată lumea. Potrivit surselor, un candidat ar fi beneficiat ilegal de promovare electorală masivă în cele două zile de dinaintea scrutinului, perioadă în care astfel de activități sunt interzise prin lege.
De asemenea, același candidat ar fi declarat cheltuieli zero pentru o campanie electorală care, conform observațiilor, a fost extrem de sofisticată. Mai mult, surse din servicii de informații susțin că această campanie ar fi fost sprijinită de interese străine, contrare celor ale României. Aceste acuzații ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului electoral, transmite Klaus Iohannis, președintele României.
Ceea ce urmează în continuare este că, după validarea alegerilor parlamentare, să fie convocat noul Parlament, apoi convocate consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern.
Cine preia funcția de președinte după expirarea mandatului lui Klaus Iohannis și cine stabilește noile date ale alegerilor prezidențiale?
Noul Guvern va stabili datele la care se vor desfășura alegerile prezidențiale. Potrivit Constituției României, articolul 83, alineatul 2, „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales„, așadar Klaus Iohannis rămâne în mandat până când va fi ales un nou Președinte al României.
„Până în ultima zi, mă voi implica pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană. România este o țară stabilă, sigură și solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeană și pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid.
Și cred că este foarte important să știm cu toții: România nu este în dificultate!„, adaugă președintele.
Alba Business va continua să urmărească acest subiect și să aducă informații relevante și verificate pentru cititorii săi.