joi, martie 20, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

AFIR: 581 de proiecte vor primi finanțare pentru energie regenerabilă

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul oficial rezultatele selecției proiectelor de investiții depuse în cadrul primei sesiuni pentru „Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și industria alimentară”.

AFIR susține dezvoltarea sectorului agricol și al industriei alimentare prin finanțarea de 581 de proiecte de energie regenerabilă. Aceste investiții vor contribui la producerea de energie electrică din surse solare pentru autoconsum, în valoare totală de 110,4 milioane de euro, conform raportului final de selecție.

Astfel, 564 de proiecte vor beneficia de 90,2 milioane de euro pentru instalații solare cu o capacitate sub 1 MW, iar alte 17 proiecte cu capacități mai mari de 1 MW vor primi 20,2 milioane de euro.

Reamintim că, în cadrul sesiunii deschise în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, AFIR a primit online 1.346 solicitări de finanțare în valoare de peste 251 milioane de euro. Alocarea stabilită prin schema de energie pentru prima sesiune a fost de 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii.

Fondurile disponibile reprezintă o oportunitate valoroasă pentru întreprinderile din agricultură și industria alimentară, ajutându-le să reducă costurile de energie și să adopte practici mai sustenabile.

Detalii și rapoartele finale sunt disponibile AICI. În curând, AFIR va trimite notificările pentru finalizarea contractării proiectelor selectate!

Mai multe informații despre AFIR

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este o instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014  – 2020 (PNDR 2020) și a Planului Strategic 2023 – 2027  (PS 2023 – 2027).

Agenția își desfășoară activitatea conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41 din 18 iunie 2014, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), aprobată prin Legea 43 din 17 martie 2015, cu modificările și completările ulterioare.

AFIR a preluat patrimoniul APDRP şi atribuţiile ce decurg din funcţia de monitorizare a Programului SAPARD, precum și atribuțiile de implementare tehnică, plată și monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 cât și pentru Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027. Mai mult decât atât, AFIR va respecta criteriile de acreditare pe toată perioada pentru care i-a fost conferit managementul asistenţei prin deciziile Comisiei Europene.

De asemenea, AFIR este formată din 13 direcţii specializate la nivel central și din 8 Centre Regionale și 41 de Oficii Judeţene. Atât Centrele Regionale cât și Oficiile Județene sunt structuri interne ale AFIR, neinvestite cu personalitate juridică, fără buget propriu și fără execuție bugetară proprie, fiind subordonate conducerii instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles