miercuri, martie 19, 2025

Top 5 Săptămânale

Reclama ta AICI!

Reclama ta!

Din aceeași categorie

A intrat în vigoare versiunea CAEN Rev. 3: Firmele și PFA-urile trebuie să-și actualizeze obiectul de activitate

Anul 2025 aduce modificări semnificative în legislația românească privind activitățile comerciale, una dintre cele mai importante fiind actualizarea codurilor CAEN. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională, aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024.

Așadar, societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) trebuie să-și actualizeze obiectul de activitate conform noii clasificări.

„Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.

Având în vedere Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024 și calendarul de implementare inclus în regulamentul menționat mai sus, precizăm că nu este prevăzut un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate și nici sancțiuni în acest sens”, menționează reprezentanții CCI Alba într-o postare din mediul online.

Pentru detalii suplimentare și îndrumare privind noul modul de completare a cererilor și procedura aferentă, Camera de Comerț și Industrie Alba oferă sprijin la sediul din Alba Iulia. Totodată, membrii CCI Alba beneficiază, de asemenea, de consultanță gratuită.

Persoana de contact :

  • Bacanu Adriana Florina – Secretar General
  • 0258 811 772,
  • 0752 194 004.

Oportunități pentru viitorii antreprenori

În acest context, Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a oferit pentru Economica.net o comparație între versiunile CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3, dar și perspectivele oferite de aceste schimbări pentru înființarea unor noi afaceri în România.

Noua reglementare deschide ușa pentru noi oportunități de înființare a unor afaceri în România. Codurile CAEN detaliate vor permite viitorilor antreprenori să înființeze firme cu obiecte de activitate mai precise și mai bine definite, inclusiv în domenii emergente precum:

  • comerțul online,
  • serviciile digitale.

În plus, unele activități economice vor fi supuse unor reglementări mai permisive, ceea ce va simplifica procesul lor de integrare pe piață.

Comparație între CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3

Făcând o scurtă comparație între versiunile de cod CAEN, respectiv CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3, versiunea ce a intrat în vigoare începând cu ianuarie 2025 reflectă mai bine realitățile economice actuale, întrucât au fost adăugate coduri CAEN specifice, precum cele privitoare la comerțul online și serviciile digitale. În privința codurilor CAEN ce au suferit modificări, acestea au fost detaliate, agregate sau recodificate, scrie Economica.net.

Prin detaliere se înțelege faptul că un cod CAEN a fost divizat în mai multe coduri noi pentru a reflecta într-un mod mai concret unele activități economice.

Prin agregare se înțelege comasarea mai multor coduri distincte existente în versiunea anterioară a clasificării într-un singur cod nou. Scopul acestui demers este de a elimina codurile CAEN similare și reunirea acestora într-un singur cod.

Prin recodificare se înțelege atribuirea unui nou număr fără ca domeniul de activitate să se schimbe. Această modificare poate apărea în situațiile în care o activitate se reclasifică într-o altă categorie, însă în esență are aceeași semnificație.

În versiunea Rev. 3, au fost adăugate coduri noi și au fost detaliate multe dintre cele existente pentru a oferi o descriere mai exactă a activităților desfășurate de firme. De exemplu, codurile CAEN care se refereau la activitățile de comerț cu amănuntul au fost detaliate în multiple categorii specifice, fiecare corespunzând unui anumit tip de comerț.

Optimizare pentru o mai bună claritate și eficiență

Astfel, codul CAEN 4791 din Rev. 2, care acoperea intermedierea în comerțul cu amănuntul nespecializat, a fost împărțit în mai multe subcategorii, incluzând comerțul cu produse alimentare, produse farmaceutice sau produse cosmetice.

Totodată, conform aceleiași surse, unele coduri CAEN au fost agregate pentru a reduce birocrația și a simplifica procesul de înregistrare a activităților comerciale.

De exemplu, activitățile de consultanță IT și gestionarea mijloacelor de calcul, reglementate anterior sub codurile 6202 și 6203, au fost reunite într-un singur cod – CAEN 6220. Acest tip de schimbare contribuie la crearea unui sistem mai eficient și mai ușor de înțeles pentru antreprenori și autorități.

Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles