Românii celebrează astăzi atât a doua zi de Crăciun, cât și Soborul Maicii Domnului. Cu prilejul acestor sărbători, numeroși credincioși urmează tradiții și superstiții menite să le aducă noroc și bucurie în anul ce urmează.
În fiecare regiune a țării, a doua zi de Crăciun este marcată de tradiții specifice, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor. În Bistrița-Năsăud, tinerii obișnuiesc să colinde casa preotului, în timp ce în județul Alba, feciorii organizează jocuri tradiționale și își invită mândrele să li se alăture.
Așadar, astăzi, în cea de-a doua zi de Crăciun, tradiția spune că nașii trebuie să își viziteze finii, pentru a se bucura de prosperitate și împlinire în anul ce urmează. Se consideră că cei care nu respectă acest obicei nu vor avea parte de toate dorințele împlinite. Totodată, este ziua dedicată reuniunilor cu rudele mai îndepărtate sau cu cele prin alianță.
Când se ajunge la casa nașului, finul sărută mâna nașei și se îmbrățișează de trei ori cu nașul, rostind: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!”. De Crăciun până la Bobotează (6 ianuarie), în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, pentru că se spune că astfel fetele nu se vor căsători.
O superstiție populară avertizează că spălarea hainelor în această zi nu este binevenită, deoarece apa vărsată ar putea fi folosită ulterior pentru tratarea rănilor. Printre altele, în această zi sunt interzise bârfele, înjurăturile și uneltirile împotriva celorlalți. Cei care se răzbună sau cei care vor să își încheie socotelile în această zi, vor avea de suferit.
Mai multe tradiții
De asemenea, conform PlayTech, printre tradițiile pentru a doua zi de Crăciun se numără și următoarele:
- în această zi nu se muncește, iar oamenii care vor munci în această zi în care este prăznuită Fecioara Maria, nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.
- pentru a se bucura de tinerețea lor, fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie.
- cei care vor dansa cel mai mult și mai aprig în această zi, vor fi sănătoși tot anul.
- unii oameni, duc în această zi „colacul” la nași. Acesta constă în șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle cu vin, un cocoș, trei pui sau fazani sau prepelițe, o coastă de porc, șapte cârnați trandafir, precum și alte mărunțișuri.
- nu se toarce și nu se coase, începând din a doua zi de Crăciun și până la Bobotează, în casele în care se află fete nemăritate, altfel, acestea nu se vor mai mărita.
- recolta se va strica dacă în a doua zi de Crăciun va bate tare vântul. Pe lângă asta, toamna următoare va fi una ploioasă și furtunoasă.
- în trecut, în această zi, conform tradiției, se adoptau copiii orfani, rămași după molimă sau războaie, la fel ca Sfântul Iosif, care l-a primit cu bucurie și smerenie, în casa sa pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu. Astăzi, mai există zone în care se adoptă copii, dar și animale care au rămas fără stăpân.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.