Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia găzduiește, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2025, o expoziție inedită dedicată istoriei, culturii și identității comunității germanofone din Transilvania. Evenimentul reunește două componente majore care explorează trecutul și impactul sașilor în regiune.
Prima secțiune, „Andreanum 800 – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni”, este o expoziție organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice și Forumul Cultural German pentru Europa de Est. Aceasta analizează influența Diplomei Andreane din 1224 asupra dezvoltării culturale, economice și juridice a sașilor din Transilvania. În decurs de mai puțin de un an, expoziția a fost vernisată de 27 de ori în diverse locații.
A doua componentă, „100 de Ecouri Locale”, pune în valoare documente, artefacte și mărturii istorice referitoare la evoluția comunităților săsești din Sebeș și împrejurimi. Printre exponate se regăsesc documente medievale și premoderne, cărți din biblioteca fostului gimnaziu evanghelic din Sebeș (secolele XVI-XX), portrete ale unor principi transilvăneni, monede, hărți vechi, obiecte de ceramică, port popular și fotografii de epocă.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 2 aprilie 2025, la ora 14:00, în Palatul Principilor din Alba Iulia, în prezența unor invitați speciali precum dr. Harald Roth, istoric și director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, și Thomas Șindilariu, istoric și subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Palatul Principilor, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Forumul Cultural German pentru Europa de Est, în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și dr. Mihai-Octavian Groza, colecționar privat.