Ceremonia de semnare a contractelor de finanțare, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru patru proiecte de digitalizare a administrației, dezvoltare a serviciilor publice electronice și interoperabilitate a bazelor de date esențiale ale statului român, a avut loc joi, 6 martie 2025, la Palatul Victoria.
Ceremonia de semnare a fost prezidată de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, de ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan și de șeful Cancelariei Premierului, Ștefan-Radu Oprea.
Marcel Ciolacu: „Vrem să folosim fiecare cent din banii europeni și să intensificăm ritmul de modernizare a serviciilor publice prin digitalizare”
„Prin semnarea acestor contracte de digitalizare de aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene arătăm faptul că vrem să folosim fiecare cent din banii europeni și să intensificăm ritmul de modernizare a serviciilor publice prin digitalizare. Iar beneficiarii finali sunt, în primul rând, cetățenii, atât cei din țară, cât și din diaspora, dar și mediul de afaceri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la evenimentul de semnare a contractelor.
Care sunt cele patru proiecte?
- Platforma Națională de Interoperabilitate, în valoare de 33 de milioane de euro, al cărui beneficiar este Autoritatea pentru Digitalizarea României, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului;
- Extinderea și eficientizarea Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor și crearea serviciul de mesaj de urgență 113, în valoare de 45 de milioane de euro, al cărui beneficiar este Serviciul de Telecomunicații Speciale;
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni, în valoare de 13 milioane de euro, al cărui beneficiar este Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni;
- Îmbunătățirea mecanismului de control și monitorizare a ajutoarelor de stat în beneficiul autorităților publice, al cetățenilor și al mediului de afaceri – actualizarea tehnologică a platformei REGAS, în valoare de 8,6 milioane de euro, al cărui beneficiar este Consiliul Concurenței.
„Proiectele începute astăzi vor determina eliminarea cozilor la ghișee și a dosarului cu șină în administrație. De asemenea, vom aduce statul mai aproape de români, atât în țară, cât și peste hotare. Implementăm cele mai noi tehnologii în funcționarea sistemului de apel de urgență 112 și introducem numărul 113 pentru mesajele de urgență.
Creăm punți digitale cu românii din toată lumea, printr-un sistem informatic de identificare a oportunităților de finanțare și de informare. Pentru mediul de afaceri, optimizăm platforma digitală pentru ajutoarele de stat, eliminând birocrația și reducând timpul de avizare”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Cine a mai participat la ceremonie?
Așadar, contractele au fost semnate de Ana-Maria Bușoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, în calitate de finanțator și de Dragoș-Cristian Vlad, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, general-locotenent Marian-Cosmin Rădoi, Adjunct economic al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Cristina-Lavinia Arnăutu, director în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu atribuții de secretar de stat și Daniel Picu, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, în calitate de beneficiari.
La ceremonie au mai participat Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat exercitând atribuțiile Secretarului General, Ștefan Bărăgan, secretar de stat în cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Simona Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiției, Adriana Petcu, presedinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, Dr. Alexandru Nicolae Bociu, presedinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și reprezentanți ai instituțiilor care gestionează cele 15 registre de bază de la nivel național.
De asemenea, proiectele sunt cofinanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), Acțiunea 2.2 E-guvernarea și digitalizarea în beneficiul cetățenilor.
Alba Business va continua să urmărească subiectele de interes, oferind cititorilor informații corecte și actualizate. Pentru mai multe imagini, noutăți și informații verificate, ne puteți urmări și pe Instagram.